Потомката на Захари Стоянов – Тоня Борисова кани бургазлии на поетична среща, на 29 ноември

*За Тоня Борисова казват, че е от хората, при които творчеството се предава чрез ДНК-то. По майчина линия тя е родственица на голямата певица Вълкана Стоянова, а по бащина на Захари Стоянов

Две интересни срещи ще имат бургазлии с талантливата Тоня Борисова. На 29 ноември /сряда/ от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ценителите на писаното слово ще имат възможност да се срещнат с лиричното творчеството на авторката. Тя ще представи книгите „Приказка за Добротата“ , създадена съвместно с дъщеря ѝ Сълзица Борисова, която рисува картинния разказ, към който са написани стиховете. Пет от изданията на книжката са реализирани от Фондация „Сълзица за Вас“.

През 1999 г. „Приказка за Добротата“ е одобрена от МОН за учебно помагало по родна реч и изобразително изкуство за предучилищна и начална степен на обучение. С нея работят детски градини и училища в България, както и редица български училища в чужбина, между които са тези в Амстердам, Виена, Отава, Чикаго, Ню Джърси, Линц, Залцбург, Цариброд и др.

На срещата с бургаската публика Тоня Борисова ще представи и книгите си: „Жива памет“ – поезия, посветена на завръщането към корените на българщината и съхраняване на традициите и „Път от Светлина в Безкрая“ – 2016 г., роман в стихове в памет на съпруга ѝ Александър Борисов.

Стиховете на Тоня Борисова са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, потругалски, турски, чувашки, башкирски, татарски, есперанто и фарси.

В съавторство с 99-годишния си баща Кръстьо Рибаров издава „Нашенски зевзеци”, 2021 г. и трилогията „Спомени за един изгубен свят”, 2022 г. Тези книги също ще бъдат представени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на 12 декември /вторник/.

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, музика, сценарии за филми, прави преводи, редактира книги. Изпълнява акапелно народни песни. Реализирала е над 740 авторски поетично-музикални спектакъла по поетичните си книги, в които участват изтъкнати изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли и млади таланти. Има многобройни публикации в литературния и периодичен печат; в сборници, антологии и интернет. Стиховете й са превеждани на много европейски езици и фарси. Носителка е на национални и международни награди от поетични конкурси и филмови фестивали; награждавана е с медали и почетни звания.

Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фолклорни фестивали. Развива широко мащабна дейност сред българските училища и общности в чужбина, като изнася авторски поетично-музикални спектакли и Уроци по Родолюбие в Сърбия, Унгария, Австрия, Италия, Бесарабия, Турция, Гърция.

В продължение на 10 години е председател на Фондация „Сълзица за Вас“, учредена от семейството й в подкрепа на даровити деца. През 2010 г. Фондацията преустановява дейност.
През 2012г. Тоня Борисова става онлайн победител в престижната Общобългарска класация на АРИЗ-7 -„Пазител на традициите”, а през 2017 г. е удостоена от ООБ със званието „Достолепен Българин”. Включена е в електронната Енциклопедия ”Паметта на Българите”.

Автор е на 20 книги. В тандем с акад. Николай Кондрашкин издава в Чувашия „Невидимые крилья”, 2012 г., „Приказка за Добротата“, 2013 г., „Слово”, 2014 г., „Ние от Рода Дуло”, 2017 г.

Предстои издаването на поетичните книги-спектакли: „Пътеки към Душата на България” и „Тайнства”; хумористичния сборник разкази „Чешити”; автобиографичния роман „Ризи от коприва”, „Мостове на духовно съпричастие”- литературна критика, „Ходене на Добротата по мъките”- публицистични статии и др.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email