Поклонение вместо събор за 117 г. от Илинденско–Преображенското въстание в м.“Петрова нива“ на 19 август

Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива, посветен на 117 – та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание, предвид ковид-ситуацията, тази година ще се проведе като поклонение, на 19 август. Събитието е под патронажа на Президента на Република България и ще бъде в следния ред:

13.30 ч.  Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“;

14.00 ч.    Поднасяне на венци и цветя пред мемориала на преображенци.

От 13.30 часа, в началото на заупокойната молитва в памет на загиналите преображенци, ще забият едновременно камбаните на църквите във всички селища на община Малко Търново.

След поднасянето на венци и цветя пред мемориала, официално ще бъде открита единствената у нас изложба на тема: „Картографският образ на Странджанския край през вековете“, в която са включени 12 карти, отразяващи природните или социално-икономическите условия на тази територия към определени исторически моменти, чрез подбрани картографски изображения на Странджа, съхранени в световните архиви и картографски колекции.  Експозицията е съвместен проект между Община Малко Търново, Исторически музей „Проф. Александър Фол” – Малко Търново и Международен търговски и културен център ГЕОПАН.

Източник: Община Малко Търново

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email