Пианистката Самира Алваш: Човек може да се чувства по-удовлетворен, когато дава

Днес разговаряме със Самира Алваш, която е пианист и учител по пиано. Тя започва да свири от предучилищна възраст. Завършва средното си музикално образование в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“-гр. Бургас в класа на Рада Чомакова и продължава в НМА „Проф. Панчо Владигеров“-София, като неин преподавател по специалността е проф. Маргарита Кръстева. Там тя завършва специалността пиано със степен „магистър“. В НМА дебютира като солист с оркестър, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър № 15 от Моцарт и Концерт за пиано и оркестър № 4 от Бетовен. След своето дипломиране работи като учител по пиано и музика в частни музикални школи и в училище в гр. София. След това се връща в Бургас и работи като ръководител на школата по пиано в НЧ „Любен Каравелов 1940“. Тя е лауреат на Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика-„MAGIC“, конкурс за изпълнение на български творби „Върбан Върбанов“ и Международен фестивал на изкуствата „Радост на брега“. “ Когато работата на човек е нещо, което обича и прави с удоволствие, за него тя е начин на живот и може да постига резултати без да ги усеща като усилие“-сподели специално за Общинско радио „Гласът на Бургас“ Самира Алваш. Разговаряме с нея за събитията на школата и успехите на учениците от класа и.

-Какво е за теб да бъдеш преподавател?

-Да бъда преподавател за мен е мисия в живота. Човек може да се чувства по- удовлетворен, когато дава. Изпитвам голяма гордост да наблюдавам развитието на тези талантливи и способни пианисти, с които работя.

-Как един артист се справя в тези времена на социална изолация?

– Работата на един музикант се състои в това да изпълнява музика в едно помещение сам със своя инструмент. По този начин той би могъл да остане насаме с мислите си. Единственото нещо, което смятам, че би ни възпрепятствало е, че когато сме в изолация не можем да черпим вдъхновение от емоциите, които бихме преживяли при една нормална ситуация.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email