Пианистката Мартина Табакова бе отличена в два Международни конкурса

Това са Международния конкурс за млади изпълнители в Москва и Международния конкурс „Леополд Белан“, Париж. Тя бе отличена и като солист, и като ансамбъл с цигуларката Зорница Иларионова, с която през изминалата година спечелиха в класацията „Музикант на годината“ на БНР.

Конкурсът във Франция е с богати традиции и история, която продължава вече 94 години. От основаването си през 1926г., сред победителите през годините в различните категории са били знаменитости като композитора Оливие Месиен, носителя на Оскар и Грами композитор и пианист Мишел Льогран, цигуларя и диригент Огустен Дюме.

       

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в  голям музикантски род. От пет годишна свири на пиано и завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София.

          Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров – младши, Пламена Мангова, Влад Димулеску и други.

         Участва в различни фестивали и академии, сред които:

San Martino a Natale – Венеция,

Musica Arvenzis – Словакия,

Summer music academy Mozarteum – Залцбург,

Международен музикален фестивал „Варненско лято“, Европейски Музикален Фестивал, 

Фестивал „Софийски Музикални Седмици“,

Фестивал на Руската музика.

          Лауреат е на Национални и Международни конкурси, между които

Carl Filtsch International Piano Competition, Tkaczewski International Piano Competition, „IMKA“, „MAGIC“, „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“ ,“Музиката и земята“, „Димитър Ненов“.

         Носител е на стипендии от Министерство на културата и  Национален фонд „Култура“. Концертира в България, Европа, Русия. Има изяви като солист на различни симфонични оркестри в България, като  камерен изпълнител (носител на наградата „Музикант на годината“ 2019г. в категорията „Ансамбъл на годината“ на БНР с цигуларката Зорница Иларионова). Извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки. През 2018г реализират първия си дуетен сингъл „Къде отива любовта“, а през 2019г. създават проекта „Great Love Duets“ – Световни любовни дуети, в аранжимент за солисти и оркестър.

Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата. През 2021г. предстои дебютния албум на пианистката „Виртуозни клавирни шедьоври“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email