„Пепеляшка“ се завръща на бургаска сцена

За почитателите на изящното балетно изкуство Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуваща изненада на 29-и март, вторник, от 19 часа в залата на Операта. Балетът по музика на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“ ще пренесе публиката в приказния свят на Шарл Перо, любимият разказвач на вълшебни истории, съдържащи не само красиви чародейства, но и зареждащи с вяра в Доброто начало и упование във вездесъщата сила на Справедливостта. Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов. Балетният спектакъл е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина, емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към детайлите, които се вплитат в цялостната картина на една завършена красота. Възстановката на постановката е дело на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав към Бургаската опера.

В ролите на приказния сюжет, по музика на Сергей Прокофиев бургаската публика ще види: Даниела Туртуманова, която дебютира в ролята на Пепеляшка, Емил Йорданов, премиер-солист на Софийската опера и балет и на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца. Като Феята на сцената във вторник ще се представи Анелия Иванова. В образите на сестрите на Пепеляшка дебютират: Емона Георгиева, която направи блестящ дебют на бургаската сцена в ролята на Маша в „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски през м. февруари т. год., и Натали Иванова. Като Мащехата ще се представи Елена Георгиева /дебют/. В ролята, на Учителя по танци, също дебютна за него, влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков. Дебют в образа на Шивача прави и премиер-балетистът Даниел Тичков. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като Шивачки ще се представят Яна Бердута и Ива Овчарова. В образите на приятели на принца влизат: Теодор Цаков, Даниел Тичков и Стефан Типиков. Във фееричния Валс-мазурка участват като солисти: Яна Бердута, Ива Овчарова, Ивана Фиалковса, Събина Косева, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Стефан Типиков. В красивата балетна феерия вземат участие и артисти от ансамбъла на Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Постановката на „Пепеляшка“ има сантиментална стойност за почитателите на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов, който за съжаление вече не е между нас. Неговото невидимо присъствие остава на сцената – чрез приказните декори, сред които се играе балетната постановка. Атрактивните костюми на балерините са дело на неговата съпругата, също покойната Цветанка Петкова-Стойнова, и, както винаги, се отличават с премерена пищност, изящна и прецизна ръчна изработка на всеки детайл и характерен разпознаваем стил, носител на творческото амплоа на създателя си.

Балетът „Пепеляшка“ е базиран на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е възложена на Чайковски, но композицията не се реализира. Сергей Прокофиев пише произведението си между 1940 и 1944 година, прекъсван от събитията през Втората световна война.

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

За солистите:

Даниела Туртуманова:

Родена на 16 август 1995 г. в гр. София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство в столицата. Висшето си образование завършва в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София – магистър, специалност – балетна педагогика. Дебютира в главна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г , когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца. През годините изиграва редица други главни и солистични роли. Ръководител е на “ Балетна школа за принцеси“ – Бургас. Носител е на много награди като изпълнител и педагог.

Емил Йорданов:

Премиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email