Още два невероятни концерта са включени в програмата на Дни на Австрийската култура и изкуство в Бургас

Още два невероятни концерта са включени в програмата на Дни на Австрийската култура и изкуство в Бургас. Престижното събитие се организира от Община Бургас и Посолство на Австрия в България.

Концертите ще бъдат представени в Експозиционен център „Флора“.

Тази сряда в 19.00 часа бургаската публика ще може да се наслади на забележителния музикален проект „Нарисувай ме , Любов !“, в който е включена музика от Шуберт, Щраус, Корнголд и Вагнер. Присъстващите ще имат възможност да чуят невероятното сопрано Мария Цветкова – Маджарова, а на рояла ще бъде Илиана Тодорова.

По време на концерта на място ще рисуват ученици от художествените специалности „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, пресъздавайки емоцията на спектакъла в линии и багри.
Вход свободен!

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Илиана Тодорова е родена в Бургас. Завършва Средно музикално училище “Проф. Панчо Владигеров” в родния си град при Елена Пеева, паралелно с това е извънреден студент в класа на проф.Джулия и Константин Ганеви, ученици и наследници на руския педагог Нейгауз, в Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, където по-късно получава висшето си образование в класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова и магистърска степен при проф. Борислава Танева.
Носител е на 12 национални и международни награди (пет първи),сред които – Първа награда на “Светослав Обретенов”, Grand Prix на международния конкурс “Albert Roussel”, Втора награда на “Виртуози на пианото”, Усти над Лабем,Чехия, пета награда на XXI Международен конкурс за пианисти Сенигалия, Италия, “Карл Филч”,Сибиу, Румъния и др.
Участва в десетки национални и международни фестивали в България, Гърция, Кипър, Израел, Словакия, Италия, Австрия, Германия, Испания, Швейцария, Франция, Чехия, Унгария, Румъния, Тайланд, Хонг Конг, Япония, Канада и много други. Свири с всички водещи оркестри в България,както и с редица европейски ансамбли. Член на “Trio di Vienna”. Осъществява над сто национални и световни премиери на произведения от български и европейски съвременни композитори.Концертира на престижни подиуми като Biblioteca Berio, Генуа и Teatro Comunale di Firenze, Италия, International Cultural Center Athanaeum, Атина, Bösendorfer Saal,Виена, Световен културен и конгресен център, Хонг Конг и мн. др.
Ръководи майсторски класове по пиано и камерна музика в Австрия, Италия, Румъния, Кипър, Хонг Конг. Записва за Българско национално радио, Българска национална телевизия, ERT-3,Гърция, RAI 1- Италия, Националното радио и телевизия на Хонг Конг. Нейни продукции са включени в Златния фонд на БНР. Има издадени 9 CD – за американската компания “ММО” (Hal Leonard), “Crystal”,Гърция, Voiceart, Австрия, Gega New, Naxos и Съюз на българските композитори. Постоянно осъществява записи за филмови продукции с италианското звукозаписно студио Sud Ovest Records.
Илиана Тодорова е член на международната асоциация “Albert Roussel”, Франция, Шубертово дружество, Австрия и на българското представителство на Международната асоциация за съвременна музика.
Илиана Тодорова има близо двадесет годишен академичен стаж като преподавател по пиано и камерна музика в НБУ и НМА, и е ежегоден педагог и пианист към Лятна академия за майсторски класове към Ost-West-Musikfest, St. Polten, Австрия.

В петък, от 19.00 часа, в ЕЦ „Флора“ е следващият концерт от програмата на Дни на Австрийската култура и изкуство в Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на Дуо Максим Цеков – цигулка, и Софи Друмл – пиано.
Билети: на касата на Експозиционен център „Флора“.

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5 годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика Allegro Vivo. Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс „Prima La Musica“ и известния младежки конкурс „Musica Juventutis“.Като победител в Международния конкурс за цигулка „Алберто Лиси 2020“, Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy

„Mittelbayerische Zeitung“ представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като „изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения.“ „Kleine Zeitung“ пише: „… изключително талантливата цигуларка Софи Друмл от Виена, която е само на 21 години, впечатли публиката с невероятна тонална чистота, огромно богатство от тембри, удивителна зрялост и завладяваща виртуозност“ …

„Поредният концерт на 21-годишната Софи Друмл – този път тя се отличи не като цигуларка, а като пианистка в солови произведения на Моцарт и Шопен – беше изпратен с нестихващи овации! „

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14-годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

Световно турне с TwoSet Violin и Hilary Hahn – досега техните видеоклипове имат над 10 000 000 гледания.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email