От 3 до 27 май 2022 г. пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс – Варна ще гостува във Филиала на Националната Художествена Академия в Бургас

От 3 до 27 май 2022 г. пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс – Варна ще гостува във Филиала на Националната Художествена Академия в Бургас. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и с любезното съдействие на Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Изложбата става възможна в резултат на споразумението за партньорство, подписано между Академията и галерия Ларго през 2021 г. Тя ще бъде открита днес, 3 май, от 17 часа.

Студентите на академията и техните преподаватели ще имат възможност да разгледат селекция от над 160 творби на 122 артисти от 30 държави. Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго. В последното издание през 2021-ва година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса. Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров.

Артистичен директор на конкурса и в четирите му досегашни издания е известният български график Юлиан Йорданов. Председател на международното жури в последните три издания на конкурса е известният български майстор на графиката Димо Колибаров. В годините участници в журито са българските художници Христо Керин, Румен Нечев, Димо Миланов, председателят на Истанбулското екслибрис общество проф. Хасип Пекташ, Анна Тихонова от Беларус, Константин Антюхин от Украйна, директорът на Международното Биенале на Графиката Варна Венцеслав Антонов.

Естеството на изложбата на всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е образователно по редица причини. Екслибрисът в столетията на своето съществуване се е развил и променил своето утилитарно предназначение, в наши дни той е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак. В изложбите на конкурса винаги се включват творби на над 120 художници от цял свят, представящи известни графични школи. Експозициите представляват богата илюстрация на съществуващите класически графични техники. Всички изброени причини правят показването на изложбата изключително интересно и атрактивно и галерия Ларго като организатор получава подкрепа и покани за гостуване за всяко издание на конкурса. Така пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна от първоначалното си предназначение на културно събитие лека-полека разшири своята роля и като образователно събитие, високо оценено от всички свои домакини. В годините изданията на конкурса бяха показани в изложби в училища по изкуствата, университети, читалища, музеи и галерии.

През месец май 2022-ра година за първи път Международен Екслибрис Конкурс Варна ще гостува и на студентите от Националната Художествена Академия в Бургас. Изложбата ще остане в морския град до 27 май. Повече за конкурса можете да видите в неговия сайт на www.exlibris-competition-varna.org или в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email