Отбелязваме Световния ден на поезията в Бургас за 12-ти път, тази година-виртуално!

От учредяването си през 2008 година Световният ден на поезията се провежда под егидата на Областния управител на Област Бургас – г-н Вълчо Чолаков.
Събитието се организира от читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и партньорството на Държавен куклен театър.
Избраната форма на празнуване през 2020 г. е Поетично кафене у дома.
„За всеки жив читател и всеки жив поет“ – под това мото от 1999 година всяка пролет на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията.
Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия.
По традиция в бургаското издание на празника участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност, музиканти и актьори.
От няколко години Световният ден на поезията в Бургас има специални гости – през 2018 година това беше Хава Пинхас Коен, писателка от Израел, през 2019 ни гостува Рада Панчовска – поет и преводач от испански език.
Тази година наш гост е д-р Сашко Насев – писател, драматург и директор на КИЦ на Република Северна Македония в София.
На страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940“ и вие можете да станете част от Световния ден на поезията като публикувате свое стихотворение в коментари.
Можете да послушате и музика.: концертно изпълнение на Самира Алваш – преподавател в школата по пиано към читалище „Любен Каравелов 1940“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email