Отбелязваме Деня на българското кино с две безплатни прожекции

Бургас ще отбележи Деня на българското кино с две безплатни прожекции в Библиотеката, на 12 януари. Първата е „Флорентинска нощ“ от 18.30 часа, в зала „Академик Константин Петканов“. Режисьор на 38-минутната анимация е Сотир Гелев. Композитор – Румен Бояджиев-син.

Тя е последната част от три любовни истории, които се развиват в три епохи – в средата на 19 век, в неговия край и в средата на 20-ти, през около петдесет години. Сюжетите са вдъхновени от европейския романтизъм. Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино.

Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино. Сценарият е вдъхновен от повестта на Хайнрих Хайне “Флорентински нощи”.

„С внимание към детайла“ е заглавието на втория филм, който ще бъде показан в 19.15 часа, на същото място. Документалният филм е дълъг 78 минути. Негов сценарист е Момчил Николов, режисьор Деси Томбушева, а  оператор – Здравко Ружов.

Разказва за един от пионерите на операторското майсторство в България Георги Карайорданов през погледа на неговите ученици. Те са едни от най-добрите кинооператори у нас: Емил Христов, Иван Варимезов, Константин Занков, Емилия Стоева, Георги Николов, Калин Иванов, Красимир Андонов, Рали Ралчев.

Прожекциите се организират в партньорство между Община Бургас и Националния филмов център.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email