Община Бургас ще осигурява топла храна на 250 крайно нуждаещи се и през есента

Община Бургас ще продължи да предоставя хранителна помощ и през есента на 250 крайно нуждаещи се свои жители по програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“.

Основните задължения по програмата са свързани с осигуряване на разнообразно седмично меню, приготвяне и превозване на топлата храна до дома на 250-те потребители на социалната услуга.

Целта е намаляване на лицата, които поради бедност и продължителна социална изолация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си, особено в условията на извънредна ситуация, заради пандемията от COVID-19.

Лицата, които желаят да бъдат включени, не е нужно да подават заявление. Достатъчно е да позвънят на някой от тези телефони: 056 590 120; 056 810 077, 056 907 413, всеки работен ден от понеделник до петък от 09:00 часа до 17:00 часа.

След извършено проучване от експертите от общински отдел „Здравеопазване и социални дейности“, одобрените лица ще бъдат информирани за датата на стартиране на доставките топлата храна до дома им.

Топъл обяд ще могат да получат 250 лица, които отговарят на следните условия:

  • Лица с ниски доходи /под линията на бедност/ за времето, в което са поставени под задължителна карантина;
  • Уязвими лица и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната;
  • Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Предоставянето на топлата храна ще се осъществява всеки работен ден в срок до 31.10.2020 г. като ще се търси допълнително финансиране от Агенция за социално подпомагане за продължаване до 31.12.2020 г.

Програмата „Топъл обяд“ е част от цялостната социална политика, която Община Бургас прилага в подкрепа на хората, които са в най-голяма нужда, живеят в лишение и в риск от социална изолация.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email