ОБЩИНА БУРГАС СТАРТИРА НОВА УСЛУГА ЗА ДОМАКИНСТВАТА ПО ПРОЕКТ НА ОПОС

В Бургас отвори врати Център за ремонт и подготовка за повторна употреба на мебели по проект „Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на Община Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Целта му е да даде нов живот на старите и ненужни мебели, които след реновиране биха били отново годни за употреба.

Центърът, който вече функционира в Южната промишлена зона, ще съчетава демонстрационна зала, в която ще бъде изработен проект за новата визия на вещите и работилница, в която мебелите или части от тях ще се подготвят за повторна употреба. Готовите продукти ще бъдат извозвани в шоурум за мебели втора употреба в жк „Изгрев“, където ще се предлагат на заинтересовани лица. За да осигури удобство за всяко домакинство и в същото време да допринесе за опазване на околната среда, Община Бургас осигурява безплатно транспортиране на мебелите до работилницата. Гражданите могат да се възползват от новата услуга, чрез заявяването и на телефоните на ОП „Чистота Еко“ 0888 232056 / 0888 457020 или посредством платформата – пътеводител за разделно събиране на отпадъци https://www.greencity.bg/

Приет е проект за Национален план за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.

Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемането му ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица, се казва още в проекта. Националният план за въвеждането на еврото ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му в Министерския съвет.

ДФ „Земеделие“ изготви „Ръководство на бенефициента“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 (ПРСР 2014 – 2020). То е предназначено за бенефициентите, които изпълняват договори за безвъзмездна финансова помощ по програмата и има за задача да ги улесни чрез предоставяне на конкретна, синтезирана и систематизирана информация относно техните основни права и задължения, за да се осигури ефективно техническо и финансово изпълнение на договора за безвъзмездна финансова помощ.

  В ръководството се описват процедурите, които трябва да бъдат приложени от бенефициента, за да се осигури ефективно управление на договорите.

Ръководството ще бъде изпратено по e-mail на бенефициентите, с действащи договори в ИСУН 2020. То е част от предприетите мерки за подобряване на дейността на фонда чрез повишаване на публичността и прозрачността в работата по Програмата за развитие на селските райони. Ръководството е публикувано на страницата на ДФЗ , както и на Единен информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове  eufunds.bg.

От 1 юли Словения поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще продължи до 31 декември 2021 година. Словения заменя Португалия на този пост и в последствие ще предаде щафетата на Франция. Ocнoвeн пpиopитeт нa Cлoвeния пo вpeмe нa пpeдceдaтeлcтвoтo щe бъдe пpoцecът нa paзшиpявaнe нa Зaпaднитe Бaлĸaни. Cтpaнaтa щe ce cтpeми дa yлecни възcтaнoвявaнeтo нa EC и дa зacили нeгoвaтa ycтoйчивocт, дa пoвдигнe дeбaт зa бъдeщeтo нa Eвpoпa, дa yĸpeпи въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa и eвpoпeйcĸитe цeннocти и дa yвeличи cигypнocттa и cтaбилнocттa в eвpoпeйcĸoтo cъceдcтвo. Слоганът, под който ще преминават  организираните събития и политически разговори през следващите 6 месеца са „Заедно. Устойчиви. Европа“. Cлoвeнcĸoтo пpeдceдaтeлcтвo идвa в ĸлючoв мoмeнт зa cъюзa, в ĸoйтo ce paзпpeдeлят 750 млpд. eвpo oт фoндa зa възcтaнoвявaнe cлeд пaндeмиятa.

Организациите на производители на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват за одобрение и финансиране на оперативни програми в Областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 1 юли до 1 септември 2021 г. Допустимите кандидати трябва да са признати като организации от Министерство на земеделието, храните и горите по реда на Наредба №11/2007 г. Друго изискване, на което бенефициентите следва да отговарят, е да са създали оперативен фонд и да изготвят оперативна програма. Максималната продължителност на оперативните програми, одобрени след 2020 г., е три години.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email