Носителят на „Оскар“ и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас

“Карай колата ми” с четири номинации за “Оскар”, “Бягство” с три номинации и “Спенсър” с една номинация са в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”.

Най-новият филм на Рюсуке Хамагучи “Карай колата ми” по едноименния разказ на Харуки Мураками има над 70 награди и близо 100 номинации, сред които награда БАФТА за най-добър чуждоезичен филм на Британската киноакадемия, “Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм и четири номинации за “Оскар” в категориите – най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и най-добър международен филм. След премиерата на филма на фестивала в Кан, “Карай колата ми” си тръгна с наградата на ФИПРЕССИ, на Екуменическото жури и приза за най-добър сценарий, а преди броени часове получи най-жадуваната награда в киното – “Оскар” в категорията за най-добър международен филм.

С блестящото си изпълнение актьорският състав ни прави съпричастни към историята на уважавания актьор и режисьор Юсуке Кафуку, който, две години след внезапната смърт на жена си, получава предложение да режисира „Вуйчо Ваньо“ за театрален фестивал в Хирошима. Там той среща Мисаки Уатари – необщителна млада жена, която е разпределена като шофьор на любимия му червен „Saab“ 900… Принуден да се изправи пред болезнени истини от миналото, с помощта на своя шофьор Юсуке разгадава тайните, останали в живота му след неочакваната смърт на жена му, а пътешествието трябва да помогне за приемането на загубата, в търсене на любов и мир.

“Карай колата ми” ще бъде показан на 2 април от 20:00 часа в Културен дом НХК в Бургас.

За първи път в историята на Американската киноакадемия един филм получава номинации за “Оскар” за най-добър анимационен, документален и международен пълнометражен филм – „Бягство“ на Йонас Похер Расмусен ще бъде показан на 20-ия “София филм фест на брега” като част от партньорството с Наградата LUX на публиката, връчвана от Европейския парламент и ЕФА. Филмът беше вече фаворит на Европейските филмови награди ’21 и спечели наградите за най-добър анимационен пълнометражен филм, най-добър документален филм и наградата на Европейския университет.

Датско-френският режисьор Йонас Похер Расмусен разказва историята на Амин, уважаван университетски преподавател, който иска да се ожени за дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие тайните, които е пазил 25 години. Като дете Амин бяга от Афганистан, след което 5 години се укрива в посткомунистическа Русия, преди на 16-годишна възраст да намери сигурност в Дания. Изпълнен с ужас, че трябва да разкаже истинската си история, тъй като е принуден да живее под фалшиво прикритие, измислено от трафикантите на хора, той иска да започне на чисто, жадувайки за почтен живот.

Истината обаче е крита толкова дълго, че това е последният му шанс да я разкаже и да сподели истинската си самоличност, преди тя да бъде погълната завинаги от неговата фалшива същност. Амин смело споделя историята на своя живот с близък приятел, за да се почувства отново истински човек.

“Бягство” ще бъде показан в последния фестивален ден и е с вход свободен.

В програмата на 20-ия “София филм фест на брега” е включен също „Спенсър“ на режисьора Пабло Ларейн, който ни връща в 90-те на миналия век и разкрива няколко дни от живота на „принцесата на народа“ Даяна, а Кристен Стюарт, в ролята на Даяна, има номинация за “Оскар” в категорията за най-добра актриса в главна роля.

Билети за филмите могат да се купят от касата в Културен дом НХК на цена 8 лв. и 5 лв. с намаление за учащи и пенсионери.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” и др.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email