Номинираният за „Оскар“ Илиян Иванов се завръща в Бургас с изложба, посветена на неговия учител Симеон Димитров

Достоен човек, мислител, интелектуалец, духовен дар, артистична личност с неповторима индивидуалност, знаменит педагог – това са малка част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьора и поет Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини в началото на 2022 ( 5 десетилетия творчески път и 80-годишен юбилей), а десетките му успешно реализирани възпитаници, по цял свят са най-голямото наследство за щедрите му уроци.

Изложба и творческа вечер, озаглавени „На учителя с любов” са акцент в седмичната програма на Бургас. Събитието ще се случи на 23 юни /четвъртък/ от 18.30 часа. В залата на НХА – филиал ще се съберат част от възпитаниците на Симеон Димитров. Сред тях е и продуцентът на късометражната лента „Дълбоко усещане”. Филмът бе номиниран за Оскар през 2021, а Илиян Иванов идва от Ню Йорк специално за творческата проява.Той ще нареди своя изложба – абстрактна живопис. Произведенията са голям формат и за първи път ще бъдат представени в България.

Групата ученици от различни възрасти и професии ще изненада своя ментор и всички гости с театрални етюди, специално разработени за събитието. Няма да липсват и музикални поздрави.

Проявата се реализира от Община Бургас с партньорството на филиала на Националната художествена академия в града.

Като режисьор в Драматичния театър „Адриана Будевска” Симеон Димитров поставя редица силни представления, оставили трайни следи в историята на българския театър. Благодарение на него през 2007 г. е създадена специалността „Актьорско майсторство” в НУМСИ „Панчо Владигеров”. Авторитетна школа за таланти с голямо бъдеще, не само на българската, но и на световната сцена, а сред учениците му е холивудската звезда Мария Бакалова.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email