Новият демонстрационен център на „Акве Калиде“ отваря врати в понеделник

Новият демонстрационен център на туристическия комплекс „Акве Калиде“ ще бъде открит в понеделник, на 10 октомври, от 12.00 часа. Той представя в пълнота историята на минералните извори, която е започнала да се формира още от дълбока древност.

Центърът се състои от две части. В едната е подредена експозиция, която съдържа артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани.

Демонстрационната част ще показва типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. Зоната ще включва и семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

Работата по създаване на „Акве калиде“ започна още през 2008 година. Тогава стартираха археологическите разкопки, продължили няколко години. Открити бяха много артефакти от различни епохи.

През всички години средствата за проучванията бяха осигурявани от Община Бургас. Първият реализиран обект от проекта беше новата чешма за минерална вода.

Със средства и усилия на местната администрация беше възстановена банята на Сюлейман Великолепни в нейния автентичен вид. В близост до нея е изграден новият експозиционен център.

Той е реализиран по Проект „Силата на водата“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, процедура „Развитие на туристически атракции“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email