Новата притегателна туристическа точка на Бургас е Ченгене скеле!

Във финална фаза са строително-монтажните дейности за изграждане на културно-туристически комплекс и защитена лодкостоянка в бургаския парк „Росенец“, в непосредствена близост до рибарското селище Ченгене скеле. Работи се и по довеждащата инфраструктура. Какво предстои да се извърши там,слушателите на „Гласът на Бургас“ научиха днес от Павлин Димитров – управител на ТК Остров Света Анастасия. Още в началото на разговора пояснихме каква е пряката връзка между Острова и Ченгене скеле – разбира се,морето!

Новият път до комплекса ще завършва с паркинг за около 50 автомобила. В близост ще бъде обособена барбекю зона, а китното плажче вдясно от новата лодкостоянка ще може да посети всеки, който желае. Освен с автомобил, до новата атракция ще може да се стига и с ново, второ общинско корабче, което се произвежда в момента. В културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“ ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. Той е разположен в непосредствена близост до колоритното рибарско селище и устието на река Отманлийска, което Общината укрепи и обезопаси след голямото наводнение през 2014 г. Там са изградени три малки постройки с експозиционни функции. Предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морето и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем. Помислено е и за подобряване на транспортната свързаност на този район. За целта е изградена нова лодкостоянка с пристан, до който ще се стига с второто общинско корабче, което се строи в момента. Така катамаранът „Анастасия“ ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият плавателен съд ще пътува до етнографското селище. Но новата лодкостоянка има и други, по-важни функции. Съоръжението ще обслужва дейностите по непромишлен риболов. То ще е и място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Предстои да бъдат монтирани колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество.

Още новини,свързани с изграждащия се Културно-туристически комплекс Ченгене скеле ще научите на официалния туристически портал Go to Burgas,както и на фейсбук-страницата на рибарското селище http://bit.ly/ChengeneSkele.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email