Необходими са средства за ремонта на църквата „Св. Четиридесет мъченици” в село Граматиково

На 6 август, Преображение Господне, стартира кампанията за набиране на средства  за ремонта на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в с. Граматиково. Ремонтът е спешен и е необходимо да бъде извършен преди предстоящата зима.

Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев отправя личен апел в подкрепа на кампанията:

https://www.facebook.com/100004335431316/videos/1704501839704314/

„Днес е Преображение Господне – един от най – големите летни църковни празници. Според вярванията на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата, слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. На този ден, казват, че се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече…
Точно този ден избрах, за да поставя началото на една наложителна и спешна инициатива, която е свързана с ремонта на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в с. Граматиково.
Храмът е построен към края на ХVIII в. Опожарен е през 1877г .,по време на Руско-турската война, след което е възстановен и изографисан от Ставро Михайлов през 1905-1906 г. Камбанарията е изградена през 1939г.
При всяко едно посещение в този храм, освен че се сблъсквам с тревожността на хората, които го посещават, сам виждам колко е необходим спешен ремонт и колко много средства ще бъдат нужни, за да бъде той осъществен. Ремонт е нужен както отвън, така и вътре в храма. Покривът и подът трябва да се подменят цялостно, фасадата също.
Сумата, необходима, за да започнем с ремонта на покрива, който е в най-тежко състояние, е 25 000 лв.
В началото на тази година проведох среща със Сливенския Митрополит Йоаникий, представяйки пред него своите опасения и търсейки финансова помощ за църквата в допустим за митрополията размер. С радост споделям, че през юни по сметка бяха преведени 10 000 лв. от Сливенска митрополия, конкретно за църквата в Граматиково.
За да можем да отремонтираме покрива ще бъдат нужни още 15 000 лв., които аз вярвам, че ще съберем заедно за много кратко време, за да направим в началото най-належащото – покрива!
По този повод днес отправям към всички ви искрената си молба за подкрепа – подкрепа не за мен, а за един рушащ се храм и хората, които се нуждаят от него!
Нека това е следващата спасителна кауза, с която се захващаме заедно и завършваме успешно също заедно!”

Сметката, по която се набират средствата за ремонта на храма е: IBAN: BG47STSA93008400000200, Bic: STSA BGSF, Банка ДСК АД, Код за плащане: 445100.
Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email