Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата от Бургас, които определят себе си като независими творци. Тяхната гилдия е сред най-пострадалите по време на кризата с коронавируса и има нужда от подкрепа за възстановяване на обичайната си дейност.

Срещата в Общината се проведе именно по искане на независимите творци, които бяха представени в нея от Петя Стойкова – ръководител на танцова школа „Дюн“, Маруся Русева от „Арт Ателие“ – организатор на събития, Добрин Вътев – председател на Дружество на бургаските художници, Жана Пенчева – хореограф.

Диана Саватева и Веселин Пренеров заявиха готовността си да работят заедно с гилдията за бързо възстановяване. Беше решено да се сформира съвместна работна група, която да планира промени в общинската програма за финансиране на културни проекти, за да стане по-гъвкава и да се надградят безспорните ползи от нея. Творците поискаха и помощ от Общината за обезпечаване дейността на различни творчески школи в открити пространства.

Предстои сформиране на работната група, която да си набележи конкретни следващи цели за изпълнение.

Във групата Културен Форум Бургас във Фейсбук е публикувана информация и за създаването на Регистър на независимите творци в Бургас. Инициативата идва от представители на тази гилдия и е подкрепена от Общината. Изискванията за вписване в него са: да работите в сферата на културата и изкуствата и да не сте на щат в държавна или общинска институция. Ако отговаряте на тях и желаете да бъдете вписан, трябва да изпратите на мейл: studio_dune@abv.bg следната информация:

Име:
Организация/Индивидуален артист:
Артистичен сектор:
Телефон:
E-mail:
Facebook страница или уеб сайт:

Целта на Културния регистър е да даде информация за обхвата и спецификите на този сектор, както и да послужи в комуникацията с културни институции и организации.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email