На 11 май почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българите сме сред малкото щастливци със своя азбучна система, издържала проверката на времето, ползвана и днес от милиони хора по света. В нея се изявява не просто езикът, а самобитността, достойнството, политиката, независимостта на нашия народ. Тази азбучна система е изключително постижение на човешкия гений не само защото всеки звук има знак и смисъл. Глаголицата и кирилицата са търсени и изградени, за да бъдат достъпни за всеки човек!
На българската писмена традиция, на глаголицата и кирилицата е посветена „Стената на буквите“ в дворното пространство на Историческия музей в Бургас. На Константин Философ и Методий, на Климент Охридски и на огромната заслуга на княз Борис I за спасяване и утвърждаване на българската писменост. Неговата държавна политика за ограмотяване и духовно извисяване на българския народ е феномен, какъвто не съществува в историята на никой друг народ и друга държава.
„Стената на буквите“ е първата по рода си експозиция в България, открита за посетители на 18 май 2016 г. Можете да я посетите виртуално на адрес: https://youtu.be/AWIyXWlVNt4
#СтойСиВкъщи #ВиртуаленБургас
#СтойСиУВасМузеятИдваПриВас

Източник: РИМ-Бургас

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email