На своя 5-и рожден ден едно от най-новите училища в страната – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ – Бургас, откри иновативен STEM център за космически изследвания

На своя 5-и рожден ден едно от най-новите училища в страната – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ – Бургас, откри иновативен STEM център за космически изследвания.

Това стана в присъствието на комисаря на ЕС по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Мария Габриел, кмета на Бургас Димитър Николов, началника на РУО – Бургас Петя Петрова, директора на училището Михаил Ненов и преподаватели.

„Колкото пъти прекрача прага на това училище се убеждавам, че си струваха усилията за създаването му и даже съжалявам, че не увеличихме площта му, защото, както виждате, всеки сантиметър е изключително правилно усвоен в посока учебен процес. Наистина това училище е изключително активно, изключително енергично и аз благодаря на комисар Мария Габриел за формалното шефство, което указва на това училище. След компютрите, изкуствения интелект и роботите, следващото предизвикателство е Космосът. В тази материя трябва да влязат знаещи, подготвени деца, мотивирани. Няма значение от кое крайче на света, няма значение на кой континент са. Там се влиза с изключително сериозни знания, защото те са многопластови. Може би тук е моментът да запалим децата, защото след 10 години това ще бъде една активна реалност на нашето ежедневие и колкото повече български деца бъдат ангажирани към тази материя, толкова повече нашата малка нация ще бъде значима в голямото пространство на конкуренция и в партньорство с големите нации. Пожелавам успех на тази инициатива.“ Каза при откриването на центъра Димитър Николов.

На събитието децата представиха своите досегашни проекти в областта на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и международни конкурси.

Създаването на училищния STEM център е осъществено по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Иновативното пространство предоставя възможност за експериментална и практическа работа в областта на природните науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет „Космически изследвания“, който екипът на училището разработва в сътрудничество с британския клон на Европейското бюро за космически образователни ресурси (ESERO) и с тренировъчния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от 6. клас.

От своя страна, еврокомисар Габриел представи пред възпитаниците на иновативното училище новия проект „Зелени пирати“, посветен на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. В проекта, който е част от инициативата „Хоризонт“ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия, от българска страна участват експерти от БСУ, проф. д-р Севдалина Турманова – специалист по полимери от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на регионалното представителство на БАН в Бургас, Институтът по океанология към БАН, ученици от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email