На Еньовден откриват сезона на „симБиотично“ с презентация и уъркшоп по етноботаника

Откриването на „симБиотично“ през 2020, „когато нищо не е, както е било“, също ще бъде нетрадиционно – обещават организаторите. Затова ще ви очакват, вместо с концерт, с необичайно еньовденско събитие, с билки и подправки, и разбира се, със солта. Солта, добита в Атанасовско езеро, което е гордост и вдъхновение, а басейните, от които се вади тя, са дом на стотици водолюбиви птици.

„симБиотично“ ви очаква на 24 юни (сряда) от 18.30 часа, в компанията на Людмил Хайдутов – етноботаник, изкусен кулинар и еколог, който ще представи презентация на тема: „Въздигане на вкуса – традиционни практики за съвместно използване на растения и сол“.

В практическата част гостите ще приготвят собствени растително-солени смеси, които могат да отнесат у дома, спазвайки противоепидемиологичните мерки. Настроението ще бъде поддържано от приятна музика и от всички, които харесват това място и искат заедно да кажат добре дошло на лятото!

Тази година „симБиотично“ ще работи в сряда, четвъртък и петък от 17 до 20 часа. Входът за посещение е безплатен за деца до 7 години и е 2 лв. за възрастни. Всеки четвъртък ще има ателие или събитие (следете във Facebook), а за организирани групи Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) отваря по всяко друго време, след предварителна уговорка.

Ако искате да използвате пространството отвън или отвътре за ваша инициатива през сезона, не се колебайте да ни потърсите. Всички, повече от всякога имаме нужда да бъдем заедно и да се подкрепяме. Около и в музейчето ще се спазват всички противоепидемиологични мерки.“ – споделят организаторите от БФБ.

„симБиотично“ се намира в района на Бургаските солници и събира в себе си цялата вълнуваща история и всичко най-интересно за Атанасовско езеро. Старата солничарска барака е атрактивно място, където е инсталирана изложбата „симБиотично“, инсталацията „Сол“, солничарски кът,  образователни игри за деца и кът със сувенири. Благодарение на дарения на хора от цялата страна е събрана и Морска библиотека, която може да бъде четена на хамаците отвън или на плажа наблизо. За любознателните посетители е организиран и дигитален архив за живота на солниците, статии, свързани с езерото и стари карти на Черно море.

„симБиотично“ е разположено на 200 м от басейните с луга и кал, точно до административната сграда на Черноморски солници АД. Дотук се стига лесно с велосипед, пеша или с електробусче (от 1 юли) от Морската градина и с автомобил (от горната страна на пътя).

Екипът на LIFE проекта „Лагуната на живота“ кани всички на Еньовден – 24 юни (сряда) от 18.30 часа пред „симБиотично“, когато официално ще бъде дадено началото на новия летен сезон.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email