Най-добрите астрономи от цялата страната се състезаваха в Бургас по време на 25-та национална олимпиада по астрономия

Най-добрите астрономи от цялата страната се състезаваха в Бургас по време на 25-та национална олимпиада по астрономия. Тя се проведе в два тура с теоретични и практически задачи. Измежду първенците ще бъдат подбрани и членовете на националния отбор, който ще представи България на международните олимпиади по астрономия и астрофизика.

По време на церемония в бургаския „храм на познанието“- Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, кметът Димитър Николов лично награди медалистите и ги насърчи да мечтаят смело към звездите, никога не забравяйки своите преподаватели и вдъхновители.

Победителите от юбилейното издание във възрастовата група 7-8 клас са:

– Атанас Митрев, ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали

– Мартин Недев, ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково

– Елена Йорданова, МГ „Баба Тонка“ – Русе

Във възрастовата група 9-10 клас са: 

– Гео Калфов, ПЧМГ – София

– Лора Лукманова, СМГ – София

– Калина Досева, ПМГ „Васил Друмев“ – Велико Търново

Във възрастова група 11-12 клас победители са: 

– Явор Йорданов, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – София

– Константин Кръстев, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас

– Маргулан Исмолдаев, МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна 

Няколко любопитни факти за първенците: Лора Лукманова (София), която грабна среброто този уикенд, е и златен медалист и абсолютен първенец в своята възрастова група от миналогодишното издание на Международната олимпиада по астрономия. На същата международна сцена се качва и Гео Калфов (София), спечелвайки бронзов медал. 

Явор Йорданов (София) участва в Международната олимпиада по астрономия двукратно- през 2018 и 2019, достигайки бронз и сребро, а през 2021 участва в Международната олимпиада по астрофизика и печели злато. Той е сред най-добрите и успешни състезатели по физика, приет да учи теоретична физика в Оксфорд.

Бургаската звезда е Константин Кръстев- участвал двукратно в международни олимпиада по астрономия, през 2019 и 2021, спечелил един бронзов медал.

Другата черноморска звезда – Маргулан Исмолдаев (Варна), е двукратен златен медалист от международната олимпиада по астрономия, през 2019 и 2021, както и сребърен медалист от Международната олимпиада по астрофизика, 2021.

Калина Досева (Велико Търново) е изгряваща, млада звезда, която дебютира тази година на национално ниво и от раз достига бронза.

Силно бе представянето на бургаската школа, която има традиции в олимпийската астрономия, благодарение на дългогодишните усилия както на преподавателите в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, така и на компактния екип на Бургаското астрономическо училище. Повече за „Astro school Burgas“ ще намерите на следния линк: https://www.facebook.com/AstroSchoolBS

Бургас насърчава младите таланти в тяхното развитие по пътя на точните науки и продължава да подкрепя ученически състезания, като в края на месец май ще се проведе ИКТ турнирът „Code of Burgas“ – https://www.facebook.com/events/516504163309709 и състезанието по математика и физика „ППМГ Бургас Challenge“ – https://www.facebook.com/events/1098136217403106

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email