Над 1850 бургаски деца ще обхване първата общинска профилактична програма – „Мързеливо око“

Община Бургас тази година ще реализира мащабни профилактични програми във всички детски градини и училища на нейна територия. Прегледите ще бъдат напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата.

Първата профилактична програма „Мързеливо око“, насочена към очните заболявания при 6-годишните деца, е с начало Световния ден на зрението 13 октомври.

Кметът Димитър Николов подписа споразумения с медицинските партньори на Общината – МЦ „Д-р Иванови – Младост“, МЦ „Оксиком“ и МЦ „Св. Николай Чудотворец“, а програмата стартира днес от 11.00 часа с шатра до Часовника, в която консултираха и преглеждаха офталмолози на трите бургаски очни клиники-партньори на инициативата.

Малчугани от 4-та група на ДГ „Златното ключе“. Снимка: Пресцентър-Община Бургас

На срещата с управителите на очните клиники в Бургас стана ясно, че 40 % от всички констатирани очни заболявания при децата в тази възраст се дължат на прекомерната употреба на електронни устройства като телефони, таблети, лаптопи и др.

В рамките на месец детски офталмолози от МЦ „Д-р Иванови – Младост“, МЦ „Оксиком“ и МЦ „Св. Николай Чудотворец“, които са партньори на Община Бургас в кампанията, ще прегледат общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини.

Детските градини ще бъдат условно разпределени на три района, за да бъдат обхванати от трите очни клиники в града, които са партньори на Община Бургас в програмата. Резултатите от профилактичните прегледи на 6-годишните ще бъдат обобщени и проследени и догодина, когато децата ще бъдат първокласници.

Прегледите ще бъдат безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата. Програмата „Мързеливо око“ е 5-годишна, а резултатите от нея ще бъдат обобщени и проследени и догодина, когато децата ще бъдат първокласници.

Необходимостта от програмата за профилактика на очните заболявания е продиктувана от това, че не се обръща достатъчно внимание при зрителни проблеми в ранна детска възраст, недостатъчна информираност на родителите и липсата на достатъчно национални програми за очното здраве.

Специалистите съветват, че навременната диагностика на очните заболявания в тази възраст има добра перспектива за лечение, а ранната диагностика на т. нар. Амблиопия – мързеливо око, е важен фактор за превенция на различните очни заболявания.

Освен програма „Мързеливо око“, Община Бургас ще въведе скоро и профилактична програма, насочена към установяване на гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email