Наградиха призьорите от конкурса за картини по стихове на Христо Фотев

„Това е първият ни конкурс от този тип. Решихме докато организираме предното издание за поетична книга на името на Христо Фотев да приобщим млада публика, като организираме конкурс за илюстрация в две възрастови групи. По този начин се опитахме да провокираме младите бургазлии да прочетат по различен начин поезията на Фотев. Много произведения получихме в ученическата категория.“-това заяви зам. кметът по „Култура, спорт и туризъм“ в Община Бургас по повод награждаването на призьорите от конкурса за картини по стихове на Христо Фотев.

Моменти от награждаването от конкурса за картини по стихове на Христо Фотев. Събитието е съпътстваща проява на Национален поетичен конкурс “ Христо Фотев“. То е инициирано от г-жа Диана Саватева- зам. кмет по “ Култура, туризъм и спорт“. В награждаването участваха две възрастови групи: ученици и студенти в НХА. Константин Колибаров спечели Първа награда във възрастовата група на учениците.

В края на май, професионалното жури в състав художниците Петър Пецин и Георги Динев, проф. Виктор Паунов – преподавател в Национална художествена академия, Росен Друмев – председател на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Петър Парушев – началник на отдел „Култура“ в Община Бургас определи носителите на наградите, както следва:

Категория „Ученици“:

I място – Константин Колибаров за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Пристанище“;

II място – Самуил Павлов за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Листата капеха в червено…“

III място – Елена Кирова за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Там далеч, далеч в Бургас…“;

Поощрителната награда от Сдружение „Бургаска писателска общност“ получава Николета Христова за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Вълната“.

Категория „Студенти“:

I място – Мария Стоева за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Балада за момичето от японската ваза“;

II място – Георги Джунев за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Без монолози…“;

III място – Мария Миткова за илюстрацията, вдъхновена от стихотворението „Етюд /Ван Гог/“.

Присъдени  са и две допълнителни награди на авторите в двете категории, събрали най-много харесвания в онлайн гласуване във фейсбук страницата на Община Бургас. Потребителите в социалната мрежа определиха своите фаворити в двете категории – Елена Кирова, ученичка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и Анамария Коева, студент в университета в Кеймбридж.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email