Музеят възстановява „Опознай Бургас и Бургаския край“

След приключването на летния сезон Бургаският музей възстановява своята обществена и образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Тематиката ще бъде от различни области на познанието, а лекциите ще се водят от уредници от отделните музейни експозиции.

Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17.30 часа в Етнографския музей на улица „Славянска“ 69 с времетраене 30 минути. През октомври гостите ще имат възможност да се запознаят отблизо с част от постиженията на екипа археолози, проучващи крепостта Русокастро.

Първата лектория е на 3 октомври на тема „Разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 година.“ Тя е разработена от Иванка Делева и основана на устен разказ по спомени на участничка в принудителното изселване.

Повествованието проследява драматичното пътуване на Мара Граматикова и нейното семейство от родното село в Източна Тракия до България. Тежкият път на прокудените завършва със заселването им в Папарус (днешно Сарафово), едно от новобособените бежански поселения в Бургаска област от началото на XX век.

Лекцията е във връзка със 110 годишнината от Междусъюзническата война. Таксата за посещение за възрастни е 5, за учащи и пенсионери 3 лева.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email