Млади солисти и диригент на камерния концерт в Операта в сряда

Интригуваща програма е подготвила Бургаската опера за камерния концерт на 24-ти юни, сряда, от 19.00 часа, в Зала Опера. Под палката на младия диригент Цанислав Петков ще прозвучат: Камерна симфония №10 от Феликс Менделсон, Концерт за пиано и оркестър №12 в Ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт, „Серенада“ от Антонин Дворжак и „Севдана“ от Георги Златев Черкин.По този повод разговаряме с диригента Цанислав Петков.

Солисти ще бъдат младата пианистка Дария Кръстева, която отскоро работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас.  Последната й сценична изява бе на оперния концерт „Молитва – Вяра, Надежда, Любов“ – на 19-и юни, в Експозиционен център „Флора“, където успешно партнира на солистите от Бургаската опера на рояла. Дария Кръстева ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №12 в Ла мажор от В. А. Моцарт. Интересното за Дванадесетия  клавирен концерт на Моцарт е, че е композиран не само за концертиране на сцена, но и за изпълнение в домашна обстановка – от пиано и струнен квартет.

След концерта за пиано и оркестър ще прозвучи Камерна симфония №10 от  Менделсон. Феликс Менделсон-Бартолди е един от най-значимите немски композитори от епохата на романтизма. Той черпи вдъхновение от немските, италианските и шотландските народни песни, както и от немското музикално наследство – Бах, Хендел, Глук, Хайдн, Бетовен и Шуберт. В своето творчество той съчетава новоромантичните тенденции с традициите на музикалния класицизъм, а музиката му се отличава с ярка мелодичност и е наситена с нежна поетична лиричност.

Другата приятна изненада на камерния концерт ще бъде 12-годишната цигуларка Олга Дойкова, която е извоювала многобройни награди на престижни конкурси и за първи път ще се изяви като солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас. Тя ще изпълни вълнуващото произведение на Георги Златев Черкин „Севдана“, характерно със своята носталгична мелодичност, носеща поетиката на стара легенда. Пиесата е  за цигулка и пиано в оригинал. Композиторът Черкин бил разтърсен от легендата за Пашови скали, след посещение във Велинградския край. Местността се намира в непосредствена близост до Юндола, а от мястото се наблюдава красива панорама на Родопа планина. Легендата разказва, че  паша от Татар Пазарджик дошъл в тази местност на лов. Наблизо пасяла козите си хубавата Севдана. Пашата я видял, много я харесал и се опитал да я отвлече. Годеникът на Севдана Гюргю дошъл при скалите, хвърлил пашата в пропастта и двамата със Севдана забегнали надалеч.

Инструменталистите от оркестъра на Държавна опера – Бургас ще се представят под палката на младия диригент, но вече със завиден опит зад пулта –  Цанислав Петков, концертмайстор ще бъде Йордан Ковачев.

ВАЖНО:

Камерният концерт е първата проява на закрито от началото на извънредното положение /13-ти март 2020 г./ на Държавна опера – Бургас. Поради промяната в епидемиологичната обстановка и наложените на 22.06.2020 г. от Министерството на здравеопазването нови мерки за безопасност, информираме нашите гости, че би трябвало да носят със себе си предпазна маска. В случай, че не разполагат, ще им бъде предоставена безвъзмездно такава – преди началото на концерта.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email