Родена под щастлива звезда: Мария Маркова: Отговорността е моята корона

Гост в студиото на радио „Гласът на Бургас“ е една успешна и красива жена, с която ще поставим началото на седмицата посветена на дамите носещи не просто името, а короната Мария. Мария Маркова е хореограф – режисьор, а отскоро и управител на Културен дом-Бургас.

-Коя е Мария Маркова?

-Жена с големи мечти и цели пред себе си. Аз съм любяща майка, работлив човек и добър приятел. Мисля, че това са определящи неща за всяка една от нас. Вярвам в добрите сърца на хората, макар че понякога ги прикриват зад студените си лица. Бих искала, когато някой ден попитат коя е съм била, да кажат – добър човек, защото това е най-важното. Останалото е преходно.

-Лесно ли се носи короната Мария?

-Всички Марии сме родени под щастлива звезда и в този смисъл сме с корона на главата. Моята корона е отговорността. Отговорността към близките и заобикалящите ме хора. Всеки човек носи своята корона, спрямо своите постъпки и дела. За някои е по-тежка, а за други не е чак толкова.

-Коя житейска роля е най-близо до сърцето ви?

-Всички роли туптят близо до сърцето ми. Хората сме като цветята, различни и цветни. В живота сме различни спрямо ситуациите, но аз винаги съм себе си. Опитвам се да съчетавам всички положителни персонажи, а когато се налага и отрицателни.

-В началото на нашия разговор стана ясно, че сте хореограф-режисьор. Над какво работите в момента?

-Преди месец получих предложение, от директора на Разградския театър, за работа по нов детски проект. Хореографията и режисурата ще бъдат изцяло мои. Това ме кара да се чувствам заредена на фона на извънредната ситуация, която бе завладяла страната. Изкуството остана на заден план. Планираме спектакълът да се играе в големите градове в страната. Бургас ще бъде един от тях.

-Мислите ли, че днешното поколение има нужда от класическа музика и театър?

-Със сигурност! Много приятно съм изненадана, защото имам наблюдения, че все повече млади хора посещават театри и концерти. Ситуацията, в която бяхме поставени преди известно време, ни помогна да погледнем с по-голяма дълбочина на живота, научи ни да ценим красивите неща в него.

-Домът на НХК вече е Културен дом-Бургас, а вие сте негов управител. Как вървят строително-ремонтните дейности към днес?

-Всичко се движи с много добро темпо. С нетърпение очаквам да се открие, остава съвсем малко време. Не мога да се ангажирам с конкретни срокове. Лично за мен това ще бъде едно от най-оживените места в града. Още сега има голямо запитване за залите. Сцената е изцяло обновена и ще даде възможност на много нови гостуващи театри да зарадват бургаската публика.

-Какво е да си хореограф-режисьор?

-Лично за мен е моята сбъдната мечта. Това е възможността да накараш хората да чувстват различни емоции. Да се смеят и плачат. И всичко това да го правят през твоята призма, през твоето усещане за живота.

-Какво е да си жена?

-Аз съм щастлива, че съм жена. Ако нас ни нямаше, животът би бил прекалено скучен.

-Какво обича да прави Мария Маркова в свободното си време?

-Обичам да прекарвам времето си с любими хора. Обичам да ходя на плаж, да чета книги, да гледам хубави филми.

-Какво ще пожелаете на стотиците Марии в Бургас, които са в очакване на 15-ти август?

-На празнуващите пожелавам да бъдат много щастливи и усмихнати.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email