Майсторът на камъка Кирил мескин гостува в бургаската галерия „Пролет“

Един от най-характерните скулптори на нашето съвремие – Кирил Мескин, гостува в Бургас. Майсторът на камъка ще преобрази интериорното пространство на галерията „Пролет” на 7 септември от 17.00 до 19.30 часа. Повечето от скулптурите са изваяни от характерния за него „Кирчов камък“, който е красив и многоцветен.

Творби на художника притежават почти всички галерии в страната, както и частни колекционери в България. Изкуството му е представяно още в Норвегия,Италия, Гърция,Швейцария, Белгия,Франция,Германия, Япония,Сърбия, Литва.

За него Светлин Русев е писал: „Кирил Мескин е от тези странни художници, които природата създава като част от себе си, които живеят в нея и чрез нейната материя и форма ни изпращат послания за нейния вътрешен живот. В този привидно затворен творец, чужд на светската суета и показност, има нещо от онези майстори, които сами са си вадили и пренасяли камъка от далечни кариери, сами са го обработвали, моделирали и изграждали чудните архитектурно-пластични видения на народната душа. Времето, стихийните природни и съдбовни бедствия, пласт върху пласт, са натрупвали и изграждали онези скъпоценни камъни, които грижовната ръка на скулптора е изчистила, милвала и галила, докато е останала само паметта на времето и душата на твореца.“

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email