Културно-исторически комплекс придава нов облик на Рибарското селище край Бургас

Модерен културно-исторически комплекс ще промени изцяло облика на Рибарското селище край Бургас. Той ще разполага с многофункционална зала и площадно пространство за различни културни, образователни и развлекателни прояви.

Предвидени са три малки постройки – еднопространствени, с дървена конструкция и площ от 30м2 затворен обем и 10м2 навес пред входа. Предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Наблизо ще има дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел. В и между постройките е предвидено разполагането на експонати от рибарския бит.

Многофункционалната зала е с преобладаващо дървена конструкция, която естествено кореспондира с архитектурата в Рибарското селище. Залата ще бъде с капацитет между 80 и 150 души. Предвидена е за изложби, пленери, концерти и други дейности, свързани с различни аспекти от живота и поминъка на рибарите в региона.

Площадното пространство, включващо  алеи, детска площадка, зеленина и пикник зона, ще бъде ядрото на комплекса, а през него ще се осъществяват връзките между всички функционални зони. От южната страна ще граничи с река Отманлийска, с красива гледка към Рибарското селище. Връзката на площада с морето ще е посредством амфитеатър, който ще се използва както за почивка и достъп до водни атракции, така и като сцена за по-малки прояви.

В комплекса ще се провеждат и обучения за деца, насочени към морето, риболова и водните спортове. Рибарите от местната общност също ще участват в различните инициативи.

Културно-историческият комплекс се изгражда по Проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по ОПРР 2014-2020.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email