Концерт на Кремена Оксенбург, Атанас Кръстев и Мартина Табакова ще се състои на 24 ноември в Експозиционен център „Флора“

LEKEU, JONGEN

Кремена Оксенкруг – цигулка
Атанас Кръстев – виолончело
Мартина Табакова – пианоГийом Лекьо
Соната за цигулка и пиано в сол мажор
Йозеф Йонген


Трио за цигулка, виолончело и пиано в си минор, оп.10Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.Концертът включва непознати и рядко изпълнявани творби на белгийските композитори Йозеф Йонген и Гьом Лекьо, оставил след себе си красива и стойностна музика, въпреки краткия си 24 годишен живот.И тримата изпълнители са изявени артисти, лауреати на множество национални и международни конкурси, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.Билети: редовен билет – 12 лв.; за учащи и пенсионери – 6 лв.,на касата на Експо център Флора.

Кремена Оксенкруг започва да учи цигулка на шест годишна възраст. Няколко години по-късно, продължава обучението си в НУМСИ „Проф.П.Владигеров” град Бургас, а след това и в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” град София. На единадесет, тя започва своя концерт живот, като печели награди в конкурси за млади цигулари и осъществява множество концерти като солист на български оркестри /Академичен Симфоничен Оркестър-София, Оперно-Филхармонично Дружество Бургас, Сливенски Симфоничен Оркестър, LM Collegium Мusicum/ Печели престижната стипендия “Галерия на българските таланти”2007/2008. Обогатява знанията си под ръководството на международно признати музиканти като Захар Брон, Михаел Фришеншлагер, Жерар Пуле, Павел Верников, Енрико Онофри, Киара Банкини, Джорджо Фава и Антон Мартинов. След завършване на обучението си в Националната музикална академия в София, тя се премества в Италия през 2012 г. Днес Кремена Оксенкруг е определяна от критиците като млад изключително изразителен цигулар, и в момента концертира като солист и камерен музикант в Италия, България, Франция, Испания, Словения, Белгия и Русия редом с някои от най-ярките артисти на световната музикална сцена. През 2022, получава наградата “Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а през 2023 е носител на приза “Музикант на годината“, в категория “Музикален мениджър на годината“, в националната анкета на предаването Allegro vivace на Българското Национално Радио.

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид.
Защитава докторат през 2016. От 2021 г.е доцент и преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония . Жури е на различни конкурси в страната и чужбина.
Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България , сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия) , Международния конкурс „Jeunesses musicale”, (Сърбия) Удостоен е с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), Златно Перо (2022).
Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев е солист на всички български и много чуждестранни оркестри.Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, студийни и документални записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.
Артистичен директор е на виолончеловия фестивал и академия„Челисимо”.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в музикантски род. Свири на пиано от пет годишна възраст. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София.
Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като професор Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров. Взима участие в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Огустен Дюме, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров – младши, Пламена Мангова, Влад Димулеску и други.
Участва в различни фестивали и академии, сред които:
San Martino a Natale – Венеция, Musica Arvenzis – Словакия, Summer music academy Mozarteum – Залцбург, Concerti del Tempietto – Италия, Международен музикален фестивал „Варненско лято“, Европейски Музикален Фестивал,
Фестивал на Руската музика, Международен фестивал на камерната музика, Пловдив.
Мартина е лауреат на национални и международни конкурси, между които:
Aevea Piano Prize, Italy; Franz Liszt Center Piano Competition, Spain; Leopold Bellan International Music Competition, France; International Moscow Music Competition; „Rudoph Barshai“ International Competition, Russia; „Wiener Klassiker International Music Competition“, Hungary; Carl Filtsch International Piano Competition, Romania; Tkaczewski International Piano Competition, Poland; Международен конкурс за немска и австрийска музика „MAGIC“, „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“ ,“Музиката и земята“, „Димитър Ненов“, Конкурс за чешка и словашка музика.
Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. Концертира в България, Европа, Русия. Има изяви и като солист, и като камерен изпълнител. Носител е на престижната награда „Музикант на годината“ 2019г. в категория „Ансамбъл на годината“ на Българското национално радио (с цигуларката Зорница Иларионова)
През 2021г. италианският лейбъл OnClassical издава дебютния диск на дуото с музика на Цезар Франк.
През същата година с подкрепата на Министерство на културата Мартина Табакова реализира и първия си солов албум – „Виртуозни клавирни шедьоври“ с творби от Ф.Лист, С.Рахманинов, П.Владигеров.
Извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки, който е неин спътник и в живота.
Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия, Японската национална телевизия NHK.
През май 2022г. е отличена с престижната награда „Златно перо“ на Кантус Фирмус и галерия „Макта“ за постижения в областта на културата. Наградена е с дипломи за постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email