Кои ще бъдат големите победители на BURGAS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL’ 2021 – обратното броене започна

Koй ще триумфира на шестото издание на Международен филмов фестивал Бургас /Burgas International Film Festival/ ще разберем днес, 23 юли, от 21.15 часа, когато е официалното награждаване и финалната вечер на кино фестивала. Любимото филмово събитие на бургазлии и гости се случи по традиция в морския град от 16 до 23 юли и подари на своята публика незабравими срещи с изкуството.

Общо пет са наградите, които ще отличат най-ярките филмови проекти, представени в осемте фестивални дни. Това са две награди за късометражно кино – за българска и международна продукция. Наградата на публиката, едно от най-ценните отличия за всеки артист, която се определя от вота на зрителите. Тук може да подкрепите своя фаворит: https://burgasfilmfest.com/bg/

За голямата награда на Danny Lerner, предоставена от студио „Ню Бояна”, се състезават „ALL-IN“, „Оазис“ /Oasis/, „Нощта на звяра“ /The Night of the Beast/, „Момичето и паякът“ /The Girl and the Spider/, „Могъщата светкавица“ /Mighty Flash/, „Камъчета“ /Pebbles/ и „Ботокс“ /Botox/.

Тази година за първи път ще бъде връчена и награда на Младежко жури, създадено от млади хора с вкус към седмото изкуство.

Сред интересните събития тази година  още бяха бургаската премиера на филма „Шибил” на младия режисьор Никола Бозаджиев, 20-минутната лента  „Хлад“ на Девина, която успешно режисира баща си – големия актьор Васил Василев – Зуека.

Алекс Лазаров представи австрийската късометражна продукция „Светла въртележка”, а от селекцията на Оскар-ите гостува филмът „Дълбоко усещане”, който беше представен лично от копродуцента д-р Илиан Иванов.

„Филмът има над 4 млн. гледания онлайн и много хора се свързаха с нас, за да споделят за същите проблеми. В това е смисъла. Интересното е, че за първи път в киното се прави филм не с актьор, а с човек, който реално има зрителни и говорни проблеми. Сега актьорите добиват популярност в цял свят. За мен, като детски психиатър беше много интересно”, сподели д-р Илиан Иванов на първата премиера на „Дълбоко усещане” в Бургас.

Сред специалните гости бяха още копродуцентът на лентата „Страст – между бунт и примирение“ Олга Дачева, режисьорката Ирена Даскалова и част от екипа на „Божоле” , актьорското дуо Диана Димитрова и Дарин Ангелов.

И не на последно място над 200 малчугана се насладиха на детската програма, включена в богатия афиш на събитието.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email