Кметът Николов: Умолявам възрастните хора над 60 години на територията на Община Бургас максимално да се въздържат от излизане

„Днес имаме потвърден един случай с коронавирусна инфекция COVID 19, като жената се намира в инфекциозно отделение Бургас. Издирени са всички нейни контакти- 26 на брой. Със съдействието на органите на МВР те са уведомени и им е връчено предписание и известие. Изготвен е алгоритъм за всички лечебни заведения, както за извънболнична, така и за болнична помощ и за практикуващите лекари. Ще се следи за неговото строго спазване.“-заяви днес на брифинг д-р Георги Паздеров-директор на РЗИ – Бургас па повод изпълнението на мерките срещу разпространението на коронавируса. Той допълни още, че човек, който е поставен под карантина, и е бил контактен с болен с COVID 19, първото нещо, което което трябва да направи е да се свърже със своя общопрактикуващ лекар. Ако симптомите, които го притесняват и общопрактикуващият лекар не може да прецени, той трябва да се консултира с инфекционист. Инфекционистът преценява дали да се вземе проба за COVID 19 или не. Ако пробата е отрицателна пациентът пак продължава да си спазва карантината, ако е положителна той може да остане в болница.

„Жената е приета преди два дни от екип на Бърза помощ директно в инфекциозно отделение. Започната е терапия още в момента. Пациентката е в много добро състояние, повлиява се много добре от терапията. Предстои и изписване след показване на две отрицателни проби“ -каза и д-р Бойко Миразчийски шеф на УМБАЛ Бургас.

Освен през нощта, вече и денем ще се обработват с дезинфектант улиците на града. Вчера започна и дезинфекция в ромските махали. Най-напред общинските екипи минаха през „Победа“, следват тези в „Меден рудник“, „Горно Езерово“, „Долно Езерово“, „Черно море“, „Рудник“ и Равнец.

Продължава редовната обработка с дезинфектант на детски площадки, автобусни спирки и подлези. Увеличен е броят на екипите, занимаващи се с тази дейност. Кметът благодари на бургаската Пожарна, която също се включи с техника и хора.

Започна зареждането на всички големи търговски обекти в Бургас с диспенсъри за третиране на ръцете с дезинфектант. Осигурени са хората и фирмите, които ще обслужват тази дейност. Община Бургас осигурява както устройствата, така и регулярното им зареждане за своя сметка.

Всички държавни и общински медицински заведения вече са оборудвани с такива диспенсъри. Ако частните не успеят за своя сметка, Общината ще снабди и тях.

Предстои на публични места в града да бъдат поставени мобилни мивки с вода и течен дезинфектант. Използвайте ги!

„Бургас не е под пълна карантина и свободното движение на хора не е забранено. Но то не е препоръчително, особено за възрастните хора. Затова умолявам бургазлиите над 60-годишна възраст максимално да се въздържат от излизане навън“, каза още кметът.

Община Бургас създава организация и препоръчва на всички домоуправители на входове в жилищни сгради да ги дезинфектират поне 4 пъти на ден, особено дръжките на вратите. Които от тях не могат да се справят, нека потърсят съдействие от Общината.

Голям е недостигът на предпазни средства в цялата страна. Проведен е разговор с пет фирми. Доцент Велинов – декан на новия Медицински факултет, одобрява произведени от тях материали, които да бъдат предоставяни на бургаските граждани. Приоритет в това отношение са УМБАЛ Бургас, Белодробната болница и след това всички останали здравни заведения. Количества от набавените материали Общината предоставя и на Дезинфекционна станция – Бургас, от която могат да бъдат закупени от гражданите без никаква надценка.

Община Бургас работи в добра кондиция. 50 % от служителите й го правят дистанционно. С всеки изминал ден се увеличава броят на хората, които НЕ влизат в сградата на ул. „Александровска“ 26.

„Въпреки това не сме нарушили ежедневния ритъм и обслужване на гражданите. Призовавам останалите държавни служби и учреждения по същия начин максимално да оптимизират работата си“, заяви кметът Николов.

Всички обекти в Бургас, по които се работи с европейско, държавно или общинско финансиране, се изпълняват в срок, като е предписано на техните служители да спазват всички актуални правила за безопасност. При установяване на нарушения ще бъдат глобявани работодателите им.

В Община Бургас са удвоени броят и усилията на екипи и служители, ангажирани с ускоряване на проектите в областта на здравната безопасност – увеличаване капацитета на Медицинския факултет, новата генетична лаборатория, новата университетска детска болница, модернизиране на онкодиспансера с ПЕТ скенер и др.

Кметът добави, че е направил среща със Съюза на стоматолозите защото по информация масово кабинети се затваряли. Той е възложил на администрацията да подготви в Стоматологията дежурни кабинети, които в рамките на един ден ще бъда обезпечени със защитни облекла.“Умолявам възрастните хора над 60 години на територията на Община Бургас максимално да се въздържат от излизане от домовете.“-допълни още Николов.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email