Кметът Николов предлага нова концепция за Акве Калиде

Кметът Димитър Николов предлага нова идейна концепция за цялостното развитие на Археологическия и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. Предстои неговото предложение да бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

В комплекса на Минералните бани съществуват три основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините. Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и проучванията в нея продължават.

Предвижда се разкопките да бъдат насочени към вътрешността на същинската сграда на античния и средновековен бански комплекс, който в момента остава частично разкрит.

В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай откритите археологически структури на древния град, но за по-голямо въздействие ще има художествено осветление.

Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс.

Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната.

В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер (кампус). Той ще е база за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят.

Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол.

На това място ще бъдат поставени въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, нова паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email