Кметът Николов: До тази минута нямаме заразен с коронавирус жител на града или областта

„До тази минута нямаме заразен с коронавирус жител на града или областта. Дано максимално дълго време да се запази тази тенденция. Взехме решение да препоръчаме на търговските вериги автоматични диспенсъри, които ОБщина Бургас ще закупи за осигуряване на дезинфекционна течност на входовете , за да може всички клиенти, които влизат да си дезинфекцират ръцете. Масово хората не могат да се снабдят със защитни маски. Ние сме длъжни да осигурим на нашите съграждани възможност да се дизенфикцират особено тези, които излизат от домовете си“ заяви кметът Димитър Николов на брифинг за последните решения на щаба и взетите мерки за борба с коронавируса. Той каза още, че в момента се проучва възможността да бъдат закупени и по-големи количества диспенсъри, като общината отново се е ангажирала да осигурява течността. Ще бъдат осигурени и 17 жилища от резервния фонд на общината за ползване на хора в карантина и ако е необходимо за привличане на медицински специалисти от други населени места, за да може да бъдат обезпечени с жилищна площ. „От проведен мониторинг мерките, които се прилагат в Община Бургас са най-стриктни. Благодаря на всички бургазлии, които спазват предписанията на Националния щаб за осигуряването на биосигурността. Телефоните работят непрекъснато. Осигуряваме логистична помощ, хранителни доставки на много възрастни хора. Голямото присъствие на върнали се наши съграждани от ромски произход от ЕС, които непрекъснато прииждат в УМБАЛ Бургас решихме да осигурим общински ромски медиатори. Освен това започваме и дезинфекция на улиците на град Бургас и графиците за детски и спортни площадки, макар че съветваме да се въздържат.“

„УМБАЛ – Бургас е готова да посрещне случаи на коронавирус. Има изграден алгоритъм на действие, осигурени са лични предпазни средства за медицинските специалисти. Днес се очаква да бъдат доставени още лични предпазни средства“, каза управителят на болницата д-р Бойко Миразчийски. Заради засилените мерки притокът на пациенти към болницата е намалял, хоспитализациите също.

Към днешна дата лицата, които са поставени под задължителна карантина в областта, са 190. Бройката непрекъснато се мени. За град Бургас са 110, като отпадналите от карантина са близо 15 души, поясни директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.

„Вече имаме екипи, които извършват контролна дейност върху присъствието лица в търговските обекти . Продължаваме да извършваме такива и то денонощно“.-каза ст. комисар Радослав Сотиров Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров обясни, че освен срокът за подновяване на личните карти, ще бъде удължен и срокът за подмяна на шофьорските книжки. Осигурени са екипи, които извършват контрол на достъпа на лица в търговските обекти, като проверки се правят денонощно. Вече има задържано лице за неизпълнение на заповедта на Министерството на здравеопазването. Това е собственик на заведение, който не е изпълнил разпорежданията да затвори обекта за клиенти и е продължил да работи.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email