Кметът Николов: Бургас е по-сигурен и безопасен! Заповядайте на една прекрасна и незабравима лятна ваканция ( видео )

„В Бургас и в региона под 1 процент от жителите са се докосвали до covid 19. В града мерките в сравнение с тези в страната са малко по-високи. Бяхме много по-взискателни и затова ни критикуваха с основание или без основание.“-заяви днес кметът Димитър Николов на брифинг относно проучването по отношение на нивото и на заболяемостта с covid 19 на територията на община Бургас и останалите Черноморски общини. То бе проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на : РЗИ, общините, както и доброволци. Днес бяха проведени и финалните анализи от първия етап.

Кметът Николов-поясни още, че резултатите от проучването ще бъдат преведени на четири езика и ще бъдат изпратени на всички посланици, с които имаме традиционни и добри отношения в туризма, както и на българските посолства зад граница.

„Изследването е изключително важно за сектор туризъм. Ние сме сигурна дестинация и тук се взимат мерки. Очаква ни едно трудно лято, но важно е да бъдем дисциплинирани. Утре пристига първият чартър от Амстердам. Приехме схемата 80 на 20 за работещите в сектора. В непрекъснат контакт сме с всички големи туроператори.“-подчерта по време на днешния брифинг министърът на Туризма Николина Ангелкова.

„През последните 4 месеца усилията ни бяха насочени за активно издирване на хора заразени с коронавирус и съответното терапевтично поведение спрямо тях. Насочихме се към него , за да можем да попълним част от тези знания. Определихме и географския район, на който да бъде установено то: Бургас и петте Черноморски общини. В проучването участваха 2 300 човека и то бе направено отчасти на случаен принцип. Искахме да дадем една информация как град Бургас и общините влизат в туристическия сезон. 0. 99 процента или по малко от 1 процент от популацията, която изследвахме са се срещали с коронавирус, а това означава че мерките, които бяха предприети преди 4 месеца са били спазвани активно. Това, което категорично можем да заявим в края на изследването , че в град Бургас и петте Черноморски общини са чисти и свободни от коронавирусна инфекция или вероятността някой да участва в ПТП по южното Черноморие е по-висока отколкото да се разболее с коронавирус.“-допълни по време на днешния брифинг доц. Велинов-ректор на Медицинския факултет в град Бургас.

„Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората пребиваващи в град Бургас през следващите седмици и месеци. Трябва да запазим тези резултати добри и това става не чрез непрекъснато изследване, което правим, а чрез непрекъснато и постоянно пазене на собственото ни здраве, както и на здравето на околните. Прекрасни са резултатите, които се получиха, моного се радвам ако ги запазим и да осигурим на всеки един гост на областта едно безопасно и много приятно лято.“-допълни и доц. Кунчев

“ Данните от броя на хората, които са били с коронавирус са сравними с тези от другите проучвания в страната и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките през февруари, март и април.“-поясни проф. Кантарджиев по време на днешния брифинг.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email