Киноклас Бургас показва филма си на „София филм фест на брега“

Филм, създаден от Кинокласа в ракмите на „София филм фест на брега“, ще бъде показан днес от 18.00 часа, заедно с с филма на режисьора Иван Владимиров “Сцени от живота на една актриса”,в рамките на „София филм фест на брега“. Пълнометражният дебют на Владимиров беше филмът, избран от проф. Дюлгеров, върху който учениците създадоха своя интерпретация в рамките на Кинокласа.

За трета поредна година Киноклас Бургас към “София филм фест на брега” предостави уникалната възможност на кинолюбители на възраст от 16 до 30 години да се потопят в света на киното и да участват в процеса на заснемане на филм като режисьори, оператори, актьори, сценографи, монтажисти, звукорежисьори.

Кинокласът се състои от три етапа. Първият етап от обучението започна в началото на февруари и включваше онлайн лекции, водени от ръководителя на Кинокласа режисьора Надежда Косева и от други доказани специалисти в българското кино като актрисата Мартина Апостолова, операторите Кирил Проданов и Георги Челебиев, сценографката Ивелина Минева. След прожекция на филма “Сцени от живота на една актриса” и дискусия с режисьора на филма учениците се разпределиха в екипи и продължиха работа.

Вторият етап трябваше да започне на 10 март на живо, но по средата беше осуетен заради противоепидемичните мерки, наложени от правителството дни преди това. Той включваше подготовка и снимачен процес, както и монтаж на заснетия материал. Подготовката и снимачния процес успяха да се случат в рамките на 2 дни, благодарение на добрата организация и мотивацията на участниците в Кинокласа, а монтажът се случи онлайн.

Третият етап вече е в ход – той предвижда гледане на филмите от програмата на 19-ия “София филм фест на брега”. Задължителното обсъждане на някои от тях с техните автори или с ръководителя на Кинокласа Надежда Косева тази година е публично и всеки, който иска, може да вземе участие. На 24 юли от 21.30 ч. в двора на Културен дон НХК ще бъде обсъден грузинския филм “Начало”. Ще бъдат анализирани и филмите от късометражната програма, на един от които Младежко жури  ще присъди наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм. Младежкото жури е сформирано от най-активните участници в Кинокласа и е с председател Симона Славкова и членове Алекс Колева, Сет Стаматова, Ния Караянова, Дара Дочева, Ивайло Димитров, Димитър Петков, Божана Славкова и Михаела Кацарова.

В късометражната програма ще бъде показан извънредно и филмът “Озарение”, посветен на големия бургаски поет Христо Фотев, режисиран от Христо Симеонов и заснет от Христо Димитров – Хиндо, по техен съвместен сценарий. Прожекцията ще се състои на 19-ата годишнина от кончината на Христо Фотев – 27 юли от 16 ч. в Културен дом НХК.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email