Кинокласът на “София филм фест на брега” продължава онлайн

За втора година „София филм фест на брега“ организира Киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. През февруари той стартира, през март беше спрян заради прекратяването на всички културни и масови мероприятия и въвеждането на извънредно положение в страната. Ето какво публикува екипът на фестивала във Фейсбук:

„Скъпи приятели на София филм фест на брега и киното въобще,

На 08.03.2020 Киноклас Бургас беше спрян на пауза заради извънредното положение в страната.

До този момент бяхме успели да въведем участниците в света на киното, да ги запознаем с основните фази и роли при създаване и разпространение на една филмова продукция. Бяхме завършили подготовката за снимачния процес на двата избрани епизода от филма „Бащата“, който гледахме и обсъждахме с единия от режисьорите му Петър Вълчанов през февруари.

Но до снимки не се стигна. Те се отложиха за по-благоприятен период, в който да могат да бъдат осъществени.

Спирането на физическия процес на работа, обаче, не успя да попречи на нашите отношения с участниците. Вече бяхме изградили толкова здрава и пълноценна връзка, че решихме Кинокласът да продължи онлайн.

Вече трета седмица се срещаме по веднъж или два пъти седмично в платформа, удобна за всички. Поставяме си задачи (гледане на избрани филми, снимане на филмчета с налична техника вкъщи по конкретна тема и др.) и след това всички заедно обсъждаме филмите и резултатите. Вече се случиха и две лекции с гостуващи преподаватели за работата на оператора и филмовия художник, водени съответно от оператора Кирил Проданов и художника Ивелина Минева. Предстои среща с актрисата Мартина Апостолова. Ръководителят на класа Надежда Косева е предвидила и лекции по история на европейското кино.

По този начин, въпреки трудностите и изпитанията, ние успяхме да съхраним енергията, генерирана по време на физическите ни срещи, и да продължим това смислено начинание по начин, по който неочаквано дори задълбочихме и разрастнахме Кинокласа!

Благодарим още веднъж на всички, които ни помогнаха и помагат това да се случва, и се надяваме скоро да се върнем към първоначално замисленото – общуване и снимане на филми НА ЖИВО!“

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email