Катерина Стойкова представя в Библиотеката новата си поетична книга на 22 септември

Община Бургас продължава поредицата от срещи с популярни български автори в залите на Център за съвременно изкуство и библиотека. Началото бе поставено през април 2021 година с откриването на обновения културен институт. В списъка са и свързани с Бургас автори, които живеят зад граница. Като поетесата Катерина Стойкова. На 22 септември, от 18 ч., тя ще представи пред четящите и пишещи бургазлии най-новата си книга с провокативното заглавие „Американски деликатеси“. Самата авторка приема тази стихосбирка като трети елемент от един общ цикъл, заедно с „Как наказва бог“ и „Втора кожа“.

„Чувала съм да казват, че читателите посягат към документалистика за информация, а към поезия – за емоция. Аз самата следвам емоцията, когато пиша, и това е най-безпогрешният ми ориентир. За „Втора кожа“ емоцията беше близо до реалността. Емоцията в „Как наказва Бог“ е целенасочено абстрактна. „Американски деликатеси“ е някъде по средата, с щипка ирония, надявам се. Благодаря за определението true crime поезия. Точните думи винаги са подарък“, споделя за своеобразния си триптих авторката в интервю за „Литературен вестник“ .

Катерина от години е гражданин на света, живее в Кентъки, пътува, но задължително намира време и за любимия Бургас, макар пребиваването й в родината това лято да не може да се нарече точно ваканция, защото тя се включи в поредица литературни прояви край морето, в София и няколко други града.

Събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/624621252581900/?active_tab=discussion
Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email