Как се предава коронавирусът, как да се предпазим

„Личната хигиена е ключов момент в борбата за ограничаване на епидемията”, посочи в студиото на „Здравей, България” по NOVA проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София.

„Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло, остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни”, подчерта проф. Воденичаров.

„Проникването на вируса става по три пътя през лигавиците – очната, носоглътката и устата. Главен виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете, които се замърсяват”, поясни проф. Воденичаров.

За да предпазим себе си и близките, трябва да спазваме стриктна хигиена:

  • Ръцете да се мият след събуждане, преди всяко хранене, преди взимане на лекарства, преди гримирането при жените, преди поставянето на контактни лещи. Също след дадени дейности, като ходене до тоалетната, изхвърляне на боклука, кихане, кашляне, издухване на носа. Достатъчно е ръцете да се измиват със сапун. Еднакво е действието и на течния и на твърдия сапуни, дори и на калъпите, които правят по селата;
  • След употреба на ръкавици, те трябва да се махат по правилния начин – от китката, а не с издърпване на пръстите;
  • по възможност да се купуват предварително опаковани хранителни продукти;
  • Измиването на плодовете и зеленчуците да бъде обилно – с вода, но не и с дезинфектанти;
  • Обувките да се събуват още в началото на жилищното помещение. Коронавирусът, както и други микроби, като хепатит А, се задържат по уличните настилки;
  • Връхните дрехи трябва да се проветряват – поставени на закачалка и изнасяни навън. Ултравиолетовите лъчи на слънцето имат дезинфекционно действие. Три часа са достатъчни дрехите да бъдат дезинфекцирани;
  • Най-мръсният аксесоар е телефонът. Микробиолози от Аризона са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми, отколкото по тоалетните чинии. Това е контейнер за зарази. Телефоните могат да се почистват с мокри кърпички или дори кърпичка, навлажнена с парфюм;
  • При почистване вкъщи, при липса на дезинфектант може да се използва белина, разтворена във вода в съотношение 9 към 1, както и парочистачка. Проф. Воденичаров поясни, че за да има даден разтвор дезинфектиращ ефект, концентрацията на спирт трябва да е над 60%. За дезинфекция специално на метални повърхности може да използва и течност за чистачки.

Б ългарският лекарски съюз публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса.

Висока температура до треска, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане – имате усещането, че не Ви достига въздух в легнало положение или при опити за физическа работа. Всички тези оплаквания все още не са причина за болнично лечение. Обаждане на личния лекар за съвет относно медикаментозното лечение е достатъчно за оздравяването Ви в 10 дневен срок. Болнични се издават и със задна дата. Първо се стабилизирате, после ги търсите.

При около 12 от 100 контактни лица към осмия ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми се засилват и затрудненото дишане се появява в покой при седнало състояние и е постоянно, със задушаване при лежане. ТОВА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОТЪРСИТЕ БОЛНИЧНА ПОМОЩ!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email