Как отбелязваме големият християнски празник Цветница в ограниченията на COVID-19

Цветница или „Вход Господен в Йерусалим“ е сред най-големите християнски празници. Свързан е с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим седмица преди Разпятието и Възкресението. Тази година, в условията на COVID-19, Българската православна църква предприе мерки, безпрецедентни в нейната история.

За празника ще бъде проведена Света литургия. Богослужението ще бъде вътре в храмовете, но ще се излъчва онлайн.

От БПЦ и премиерът Бойко Борисов призоваха хората да си стоят вкъщи и да наблюдават литургията от домовете си. БНТ ще предава на живо богослужението в катедралния храм „Св. Ал. Невски“! То започва в 9.30 сутринта и ще бъде оглавено от българския патриарх Неофит в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим.

Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя. Първоначалната идея беше върбовите клонки да се раздават извън църквите, за да няма струпване на хора, накрая се реши – тази година върби няма да се раздават, за да не отнесе случайно вирусът в домовете. Няма да се раздават и цветя на миряните. За тези, които имат голяма нужда и отидат да се помолят в храма, БПЦ се ангажира да предприеме мерки за сигурност.

В храмовете се извърши дезинфекция. В храмовете се дезинфекцират иконите, местата за сядане, на входовете са поставени изтривалки, напоени с дезинфектант.

В храмовете ще се влиза по специален ред като свещенослужителите ще се грижат за организацията и реда вътре в храмовете.

Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

Пред храмовете ще има представители на МВР, които да следят за спазването на реда и на социална дистанция.

Според БПЦ в храмовете свещениците ще служат без маски, защото ще са в олтара и на безопасно разстояние от хората. Навън няма да се допускат традиционните продавачи на върбови клонки, цветя и свещи в близост до църквите. В храмовете полицаите ще влизат само при възникнала необходимост. Полицията ще охранява всички 4000 църкви и манастири в страната.

След Цветница големите богослужения от календара на църквата са: на Велики Четвъртък, Разпети Петък, Възкресение Христово и Второ Възкресение!

Българският патриарх и Светият синод призоваха гражданите да следват указанията на Националния оперативен щаб.

Какви са мерките за Страстната седмица?

По време на Страстната седмица ще важат сходни с тези на Цветница мерки. Допълнително:

– Няма да се изпраща самолет, който да донесе Благодатния огън от Йерусалим.

– На Разпети петък плащаницата няма да се поставя на маса както обикновено, тя ще се държи от четирима души на входа на храмовете и така хората ще минават под нея.

– На Великден службата ще започне навън.

Призивът към хората е да останат по домовете си, да не се нарушават мерките за безопасност и да се избегнат струпвания на множество хора, което може да доведе до разпространение на заразата и удължаване на периода на ограничения.

Българската национална телевизия ще излъчва всички празнични службипряко по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4, както и онлайн на сайта www.bnt.bg

9:25-11:00/ неделя, 12 април/ Празнично Пасхално богослужение – пряко предаване от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ в София по случай празника Вход Господен в Йерусалим.

23:30-00:30 /събота, 18 април/ Празнично Пасхално богослужение – пряко предаване от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ в София за празникът на празниците, Възкресение Христово или Великден.

10:55-12:00 /неделя, 19 април/ Празнично богослужение за Второ Възкресение – пряко предаване от храм „Св. Неделя“, катедралния храм на Софийска епархия.

Останете вкъщи и гледайте празничните служби от дома си!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email