Какво празнуваме на 8-ми март

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали последната неделя от месец февруари.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените.

Осми март е официален празник в Афганистан, Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай (само за жените), Куба, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Македония (само за жените), Мадагаскар (само за жените), Молдова, Монголия, Непал, Русия, Таджикистан, Уганда, Украйна, Замбия и много други държави.

По време на социализма 8 март е доста политизиран. Постепенно се превърна в по-личен празник, който вече e с традиции в България.

Този празник днес отразява всички лица на жената. Празникът на майките, на които децата отдават почит с цвете, картичка или стих. Празник на обичаната жена, получаваща признание за значимостта си от своя любим. Празник на уважение към личността на работещата жена от нейните колеги. Независимо дали се изразява в поздрав, картичка, цвете, подарък или по-специално внимание от другите дни, 8 март днес е значим за жената празник.

ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ, дами! Бъдете нежни и красиви, възторжени и вдъхновени, женствени и лъчезарни, успешни и обичани!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email