Историята на детския и кукления театър в Бургас на книга

Деведесет години история на детския и седемдесет на кукления театър в Бургас ще представи днес журналистът и издател Румяна Емануилиду. Тя е събрала фактите в своята нова книга „Приказните хора“. Премиерата е в 18.00 часа в залата на Кукления театър.

От нея става ясно, че за утвърждаването на бургаския театър е помогнало и светилото на българската сцена Кръстьо Сарафов. Големият творец, който през 1932 е бил единственият професионален актьор, изиграл огромна роля за обособяване на детски отдел и библиотека към театъра.

„През тези тежки военни години обществото в града само е събирало средства. Дарявали са и по 1 пара от цената на всеки вестник за фонда на театъра и тази книга е реверанс към всички, допринесли за развитието и разпознаването на тази марка – бургаския театър”, споделя авторката.

В книгата има специално място за легендите, оставили ярка диря в историята на театъра: Вичка Търколева, Марина Гочева, Недялко Йорданов, проф. Николина Георгиева, Петър Цанков, Кирил Дончев, Кирякос Аргиропулос, Симеон Димитров, Румен Велев, Васил Рокоманов, Леонард Капон, Христина Арсенова.

Акцент е и дейността и отдадеността на дългогодишния директор на Кукления театър Христина Арсенова, която вече 28 години държи неговото кормило.

Поместени още Репертоарa на бургаския куклен театър от сезон 1954/1955 г. до 2021/2022 година, История на Куклен театър – Бургас и библиографска справка за периода 1932 – 2021 г.

Корицата е дело на сценографа Емилияна Тотева.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email