Изложбата на Дарина Пеева “ HOMO МАШИНА“ в Бургас – директен разказ за човечеството и модерните технологии

Изложбата „НОМО Машина“ е интердисциплинарен проект, който чрез няколко различни инсталации коментира темата за човешкото тяло в контекста на здравните, социални и военни кризи. Експозицията ще гостува три дни в Дружеството на бургаските художници от 28 до 30 ноември. Откриването е от 18.00 часа, с вход свободен.

Eкспозицията  показва човешкото тяло, като непрекъснато протезирано и защитено чрез постоянното развитие на технологии и медицина. Човешкото тяло в годината на пермакриза – дума дефинирана като продължителен период на нестабилност и несигурност. Публиката ще види още обекти от стари автомобилни части интегрирани с отливки на смола.

„Разказвам истории, наблюдения, личната си житейска социология. Искам да дам на хората, които обичат изкуство, още една позиция, гледна точка към общия световен пъзел за Човека-машина от това ирационално време на бъдеще и минало.”, споделя Дарина Пеева.

Освен обекти и графики в изложбата ще бъде представен и текста на доц. Атанас Тотляков „Атомизация и/или мета модернистична осилация”, който ще бъде представен като художествен обект. В него се дискутират основни позиции между съвременния атомистичен модел на изкуството и мета модернизма.

В рамките на събитието ще се проведат и две лекции на изкуствоведа Пламен Петров на тема „Машината в изкуството” и Тялото на артиста – начин на употреби”. Те ще могат да интерпретират темата за човека и машината от други перспективи и контексти. Срещите ще се състоят от 11.00 и 18.00 часа на 29 ноември.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email