Изложбата „Госпожо архитект“ идва в Бургас на 5 април

Гьоте-институт България и bондация „Български архитектурен модернизъм“ в партньорство с Община Бургас представят изложбата „Госпожо архитект/Frau architekt в културен център „Морско казино“, от 18.00 часа на 5 април. Тя е посветена на жените, дали своя принос за архитектурата на XX век.  

Ден преди това, в 18.00 часа на 4 април, започва и тематична обиколка на най-интересните обекти от междувоенния модернизъм в Бургас. Сборният пункт е улица „Цар Петър“ 1, срещу Старата поща. Самата сграда е проект на архитект Елена Варакаджиева през 30-те години на миналия век.

Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им.

Първата част на експозицията се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората “Госпожо архитект“,  е родно допълнение към темата, съставена от фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Изложбата ще гостува в Бургас до 30 април. Входът е свободен.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email