Излезе от печат том 8 на „Известия на бургаския музей“

Излезе от печат сборникът ,,Известия на Бургаския музей – том 8“, издаден по проект на музея, финансиран от Министерството на културата на Република България. Той е посветен на 110 години изследователска и музейна работа на Бургаския музей. Изданието е двутомно, с общо над 600 страници текст. В двете части са публикувани 38 статии в рубриките: археология, етнология, история, нумизматика, морска археология, епиграфика, сграфистика, природа и музейно дело.

Участници в него са 45 автора – музейни специалисти от България, учени от БАН, университетски преподаватели; изследователи от Швейцария; от университетите в Кънектикът, САЩ, и Саутхямптън, Великобритания; от Министерството на културата; НИМ, Министерството на културата на Австралия и други. Темите са в основата си единни – резултати от проучването на материалното и нематериално културно наследство на община Бургас и Южното Черноморие.

Главен научен редактор на изданието е проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, с редактори проф. д-р Иван Христов, проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Светла Далакчиева и д-р Милен Николов. Съставител е д-р Милен Николов. Художествен редактор е Яна Славянска, а предпечатната подготовка е дело на музейните експерти Цветана Илева и Нели Никифорова-Христова. Предстои представяне на тома пред широката публика.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email