Извънредното положение е отменено, до 14 юни е обявена извънредна епидемична обстановка

Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка на територията на страната, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., бе прието на извънредно заседание на Министерския съвет.

Предложението за обявяване на извънредна епидемична обстановка е направено от министъра на здравеопазването след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

На извънреден брифинг в Министерския съвет след проведеното правителствено заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че извънредното положение остава отменено, но се запазват всички действащи към момента мерки. Очаквайте подробности!

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email