Планът „Ел Масри“, ето как Бургас може да овладее коронакризата

Д-р Зияд Ел Масри, един от най-уважаваните предприемачи в Бургас и собственик на първата частна болница в България (1990г.), гостува в предаването „Здраве“. Задъхва ли се здравната система, кое е оптималното решение в ситуацията с Ковид-19, удовлетворяващо пациенти с различни заболявания и потребности?

-Д-р Ел Масри, можем ли да говорим за блокирала здравната система или се задъхва в създалата се форсмажорна ситуация?

-Искам да успокоим хората, че проблемът може да бъде овладян. Не трябва да се изпада в паника, картината не е чак толкова зле. Ако комбинираме информацията по темата, взета от различни медии, краят на света идва. Да, нещата не са добре, но не са и толкова зле. Всичко зависи от нас, как ще разберем ситуацията и как ще се отнесем към нея. Вярно е, че бройката на заболелите е висока за страна като България. Инфекцията от Ковид-19 е сериозна. Можем да овладеем заболеваемостта чрез няколко ключови стъпки. Ако всеки от нас ги спазва, победата над вируса е сигурна.

-Има ли модел, който може да се приложи към системата в момента, така че тя да заработи, макар и на локално ниво, в полза на всички пациенти? Какво е вашето лично мнение?

-Коронавирусът беше много коректен с нас. Дойде в началото, през март, в лека форма, даде ни шанс да се приготвим за борбата с втората вълна. Изтървахме този промеждутък от време, не го разбрахме. Започнахме да се хвалим, че сме овладяли вируса. Сравнявахме се с Европа, която дневно регистрираше хиляди заболели, а ние едва по стотина. Никой не разбра, че тогава китайската зараза не беше стигнала до България. В онзи момент казах, че при нас ще дойде около септември, октомври и най-късно до Нова година. Не критикувам никого. Въпросът е какво може да се направи сега? Все още могат да се вземат мерки, с които адекватно да се противопоставим на ситуацията. Имам план, стъпвайки на професионалния си опит. Нека не забравяме, че от 30 години управлявам здравно заведение. За периода, аз и моят екип, сме преминали и през епидемиите: птичи грип, свински грип, луда крава. Всички те взеха много жертви. Ако трябва да ги сравнявам, то нещата са подобни.

-Какво предлагате конкретно?

-Към настоящия момент могат да се приложат няколко стъпки, които ще намалят психоатаката върху болниците, лекарите и хората. Имаме нужда да не натоварваме повече болниците, бързата помощ и цялата здравна система. Защо ли? Защото здравната система не решава само проблемите на болните от коронавируса, нека не забравяме за хилядите, в годишен план, които се нуждая от помощ при инсулт, инфаркт, спешни операции, раждания. Постоянно насажданият стрес кара хората да се страхуват, те не търсят навременна лекарска помощ, здравословните им проблеми се трупат, здравето им се влошава.

Предлагам план, който се състои от три бързи стъпки. Избира се място, няма значение къде, защото Ковид-19 не е спешност от операция. Това е грип, който в първата си фаза и с правилните мерки, минава леко и без усложнения. Мястото трябва да е достатъчно голямо, може да е спортна зала. Коронавирусът трябва да бъде изведен самостоятелно от цялата здравна система, болните от него трябва да бъдат изолирани от останалите. Трябва се прекъсне контактът им с останалите болни, страдащи от други заболявания.

Новосформираният център, трябва да се обезпечи с кол център, който да има автономна телефонна линия. Този нов номер ще освободи 112, който в момента прегрява до червено. Ако се опитате да се свържете със спешния телефон, за сърдечно болен или за инцидент, ще разберете, че е почти е невъзможно да влезете във връзка с операторите там. Хора непрекъснато звънят и всички обаждания касаят Ковид-19. И нека да не забравяме, че сме в сезона на обикновения грип. Всеки вдигнал  температура с кашлица, търси връзка със спешния 112, защото си мисли, че е с коронавирус. Ето защо трябва да има отделен телефон, национален, само за корона, който да дава консултации. И той може да бъде обслужван от доброволци. Има много младежи, които могат да вършат тази работа. Те не са засегнати от вируса или при тях минава много леко. Има и много млади психолози, които също могат да се включат, за да успокояват хората.

Веднъж свързал се по телефона, става ясно, че оплакванията са основателни, трябва да бъде транспортиран до центъра. С каква линейка ли? Обособяват се 7-8 линейки, само за тази цел. Така ще се спести от времето за обличане на лекари и шофьори, за дезинфекцията на транспорта. Линейките могат да бъдат обслужвани също от доброволци, които не са в рисковата възраст.

Персонал? В нашия град има достатъчно ДКЦ-та и болници. Не е необходим супер специалист, за да диагностицира коронавируса. Лекарите в новосформирания център могат да бъдат обезпечени с дежурства от други болници в града. Хоспитализираните отново ще бъдат наблюдавани от доброволци. В случай, че се влошават, вика се дежурния лекар. В Бургас има толкова медицински центрове, че може да обезпечи една такава схема.

Още веднъж ще акцентирам от необходимостта от самостоятелен център за болни от Ковид-19 с пример. Вземете една развалена ябълка, сложете я в сандък с хубави ябълки. Оставете я там за две седмици, ще се развалят и останалите ябълки. Целта е да извадим „лошата“ ябълка и да я оставим настрани, за да не развали останалите.

Д-р Зияд Ел Масри, собственик на ДКЦ „Ел Масри“, Бургас

– Какво се случи с идеята за буферните центрове в Бургас, защо не сработи?

-Бях информиран, че моето ДКЦ е избрано да има такъв буферен център. Съгласих се, за едно денонощие го приготвихме. На следващ момент ни съобщиха, че идеята отпада. След като изтече информацията, че при нас се разкрива такъв буферен ценър, потокът от пациенти спадна с 45%. Хората спряха да идват от страх. Търпя финансови загуби. Страхът, че могат да се заразят с коронавируса спира хората, те не търсят лечение за себе си. Бях изненадан, че нашите пациенти са толкова изплашени и, че за 10 дни е възможен такъв отлив. Обаждат се по телефона, интересуват се дали сме превърнати в такъв център или не. Успокояваме, че при нас няма такъв буферен център, но и да има той ще е с отделен вход. И аз ги разбирам. Ето това налага  спешното отделянето на коронавируса от останалите случаи. Ако продължава така ще има един голям бум и на други заболявания.

-Етично ли е медик да откаже да лекува пациент от Ковид-19? Къде следва да потърсим обективно отговора, в медицинския стандарт или в професионалната етика на лекарите в България?

-Този въпрос ще го разделим на две. Първо и категорично, всеки учил медицина няма моралното право да отказва помощ под каквато и да е форма. Той е учил за това, той е положил клетва. Ако не му харесва, да е учил как се прави пица, да е учил как се става адвокат. Не е офис, за да му врътнеш ключа и да се прибереш у дома. Не е етично лекар да откаже помощ, особено, когато страната е в такава ситуация. Във втората част на отговора ще ви предложа да проследим как стигнахме до тук. Нека не забравяме, че изминаха 30 години демокрация, в които искахме всичко да е лесно, да печелим много, но и да не работим много. Искахме високи доходи, но по нашия начин, избирайки болницата и болните. Лекарят се почувства монополист. В цялата системата има дефицит на медицински персонал. Липсват 11 хил. лекари и медицински сестри. От много години се говори, че реформата в здравната система е от най-важните, защото има дефицит на кадри. Публична тайна е, че един лекар работи на две-три места по диплома. Сега, когато попаднахме в тази ситуация, дефицитът на кадри излезе на повърхността и се оказва, че в страната има 400 болници, луксозни и със супер модерна апаратура, обаче няма лекари, които да работят в тях. Един човек с диплома за вътрешни болести се води, че работи на три места, което практически е невъзможно. В същото време правилата са неясни, няма план Б. Няма списък с имена на специалисти в конкретни медицински области и как да ги разпределим в случай на криза. Излиза, че ги хвърляме в морето. Спасявайте! Има колеги, които отказват по много основателни причини.

– Как работите при така създалата се ситуация в ДКЦ „Ел Масри“?

-Трудно, управлявам диализен център. Това са специфични болни. На  диализа се идва три дни седмично. Ако болният не идва една седмица, това е смъртна присъда. Ако той е болен от Ковид 19, няма как да си остане вкъщи, при него диализата трябва да продължи. Ние реално работим в тежка ситуация, не можем да връщаме диализни, които са заразени с коронавируса, приемаме ги. Нас не ни водят, че работим на първа линия. Не получаваме помощ. Ако има дарение, то винаги отива към общинските и държавни болници. Ако са решили общините да помагат, те отново се насочват към общинските и държавните болници. Ами в нашия случай? Не получаваме помощ под никаква форма, но искат от нас да не връщаме никой. Тази разлика кой я покрива? Никой. Лекарите ме питат кой ще им плати за риска. Справяме се сами от собствения си джоб. Това е голям проблем, не знам докога ще издържим. Правя го, защото Бургас ми даде много като 17-годишен дошъл да живее в този град, като личност. Даде ми семейство и дом. Това е най-малкото, което мога да направя в този момент. Правя го от морална гледна точка, а не от материална.

-Всички сме отправили поглед отвъд океана, там трескаво броят гласовете на бъдещия президент. Тръпм казва, че се опитват да му откраднат победата. Байдън призова към спокойствие и се обяви за победител. Кой е вашият фаворит и защо?

-На мен не ми е важно кой ще бъде новият американски президент, важно е политиката на САЩ да бъде по-справедлива към целия свят. Ние, живеещите в малките държави, сме силно зависими нея. Прекалено високи са налозите на европейския внос в Америка. Европа не е в икономически разцвет, за да си позволи лукса да плаща. Тръмп или Байдън важното е да имат добри намерения към малките нации като нашата.

-На финала, какъв е вашият съвет към бургазлии, как са се предпазят от вируса?

-Да се отнесат сериозно, но не до степен на паника. Личната хигиена и гражданската отговорност са важна част, защото болестта скоро няма да си тръгне. Трябва да живеем с нея, трябва да знаем как да я победим. Всеки от нас може да се справи, но само ако се държи на дистанция, ако носи маска и държи на личната си хигиена. Нека винаги да пази отсрещния, да мисли, че той може да бъде на неговото място. И най-важното не бива да се страхуваме от хора, които имат корона вирус, нека не ги стигматизираме. Те са хора като нас, никой не е застрахован.

Пълното интервю с д-р Зияд Ел Масри, чуйте тук:

*Разговорът е проведен към 6.11.2020г.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email