Първото бургаско радио – от кабела /1942-2017г./ до ефира /старт на 10.03.2015г./:

„Общинско радио Гласът на Бургас“ е наименованието на радиопрограмата – собственост на Община Бургас, разпространявана ефирно и онлайн.

Общинско радио "Гласът на Бургас" 98,3 FM

Първото радиоизлъчване в Бургас е направено на 25 юли 1939 година от тогавашния кмет на града инж. Атанас Сиреков. С решение на Общинския съвет през 1942 година е създадено общинско радио с името РТВ (Радиотранслационен възел) и е изградена кабелна мрежа за разпространение на програмите, включвала общините Бургас, Карнобат, Айтос, Средец, Сунгурларе, Поморие, Приморско, Обзор и Малко Търново.  

Бургаската програма се излъчва по кабел всеки работен ден от 15 часа, а от 2009 до 2017 година – в два часови пояса: 10-11 ч. и 15-16 ч. Освен подбрана музика онлайн, програмата включва рубриките на Общинско радио Бургас, свързани с: българската народна традиция; православие; представяне на млади творци, интервюта с общественици, политици, дейци на изкуството и културата; актуални обществени теми; съвременна музика.

Седемдесет години след първото радиопредаване радиото легитимира своето присъствие в интернет – от 16 март 2009 година стартира 24-часово онлайн излъчване, от ноември вече има собствен сайт. С решение на Общинския съвет от 22 октомври 2009г. двата отдела на радиото – творческия (Радиоцентър) и техническия (Радиовъзел) – се обединяват под името Общинско радио Бургас. Логото е дело на художника Даниел Дубаров.

През 2010 година Община Бургас кандидатства за ефирна радиочестота. В края на 2014 година тя вече е факт и на 10 март 2015 година стартира 24-часовата ефирна програма на Общинско радио „Гласът на Бургас“. На честота 98,3 FM,  радиото е с покритие: общините Бургас, Поморие, Камено и Созопол.

Първият сигнал на „Гласът на Бургас“ е подарък от големия приятел на радиото композиторът Стефан Диомов:

През април 2015г. е прекратена техническата поддръжка на радиофикацията, поради многобройни неотстраними повреди в кабелната мрежа, произтичащи основно от спряното производство на използваните материали за ремонт и законова забрана за поддържане на въздушна кабелна мрежа в градове с високо строителство. Въпреки проблемите, Община Бургас разпространява безплатно кабелната програма на радиото навсякъде, където има действаща подземна кабелна мрежа, зачитайки желанието на дългогодишните ползватели на радиоточки. Едва след физическото прекъсване на кабелната връзка между Радиотранслационния възел и Общинско радио Бургас е предприета законова процедура по закриване на радиофикацията. Седемдесет и пет години след първия сигнал, радиоточките в Бургас замлъкват. Жив остава спомена за тях…

Кабелната дейност на Община Бургас е прекратена с Решение на Общински съвет Бургас, в сила от 13.10.2017 година, поради обективна невъзможност да бъде поддържана радиофикационната мрежа. Със същото решение е променено името на радиото – на Общинско радио „Гласът на Бургас“ –  с  името на ефирната програма, излъчвана на честота 98,3 FM. 

Повече за историята на първото бургаско и единствено в областта кабелно радио можете да научите от книгата, написана от главения редактор по повод 70-та годишнина на радиото:

Книжният вариант е издаден в малък тираж /50 бр./ и изчерпан. Днес книгата е достъпна за всеки в безплатна електронна версия. През 2014 г. излиза и рецензия за нея. Историята следва своя път…

На последната за 2020 година, декемврийска сесия на Общинския съвет, са приети структурни промени, при които Общинско радио „Гласът на Бургас“ е закрито като самостоятелно звено.

Редакционният екип до този момент е в състав: Красимира Тодорова, Слави Томов и Веселин Максимов – редактори; Стоян Иванов – звукооператор.

От януари 2021г. дейността на радио „Гласът на Бургас“ е поета от Общинско предприятие „Туризъм“.