Започна изграждането на нова камбанария към православната църква „Св. Атанасий“ в град Българово

Започна изграждането на нова камбанария към православната църква „Св. Атанасий“ в град Българово. Зад реализирането на амбициозния проект стоят местен бизнесмен, църковното настоятелство и местното кметство. Активно в осъществяването на благородната идея се включват и от Каменната кариера край града, които осигуряват част от строителните материали.

Камбанарията ще бъде изградена от дялан камък и специална дървена конструкция, като архитектурата ще бъде съобразена с тази на храма „Св. Атанасий“. По този начин заедно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.

Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г.

В нея през февруари 1878 г. се укриват местните жители от оттеглящите се след настъплението на руските военни части башибозуци. След кратка обсада за часове са изклани всичките 400 жители. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е построена костница. През 2020 г. стартира проект за изграждане на музей върху костницата и обновяване на цялото пространство около църквата, която е паметник на културата от 1979 г.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email