Започват Националните литературни празници „Яворови дни – Поморие 2020“

През месец септември 1899 г. в Анхиало идва на работа, като телеграфист в пощата, Пейо Тотев Крачолов. В първото писмо до сестра си Екатерина той пише: „…още не мога да се опомня от опиянението, в което ме закараха хилядите нови впечатления, нахлули изведнъж в душата ми, щом попаднах в този нов за мене край...“.

Яворов живее под наем в стара дървена къща, край самия бряг на морето. Неговата неспирна песен е кънтяла в ушите на поета, за да стане извор на вдъхновение. Тук, в Анхиало, се зараждат не само поетични, но и романтични вълнения, които намират отражение както в личния му живот, така и в творчеството му.

В периода  04 – 06 септември 2020 г. ще се проведе 62-то издание на Националните литературни празници „ЯВОРОВИ ДНИ“ в гр. Поморие. По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 4.септември 2020 г. /петък/ от 19.00 ч. Официалното откриване ще се състои от 20.00 ч. пред паметника на Яворов, след което в Летен театър „Яворов“ ще бъде представен театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев – „Част от колекция“ /вход свободен/.

Яворовите празници ще бъдат съпътствани от изложба, посветена на Ненко Токмакчиев и юбилейна литературна вечер по случай 100 години от издаването на списание „Златорог“.

В края на тридневната програма ще бъдат обявени резултатите от националните конкурси за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“ и рецитал-конкурса по творби на Яворов, които тази година се проведоха онлайн.

Организаторите – Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ – канят всички жители и гости на Поморие да се насладят на поетичните празници „Яворови дни” 2020.

ПРОГРАМА:

4.09.2020 г. /петък/

19.00 ч. –  Заупокойна молитва за Пейо Яворов

Място: Храм „Св. Рождество Богородично“

20.00 ч.  –  Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2020

Място: Паметник на Яворов           

„Част от колекция”: Театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев. Драматизация и  постановка Иван Юруков; Участват:  Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов

Място: Летен театър „Яворов“

5.09.2020 г. /събота/

18.00 ч. – „Магията на акварела”- творби от изложба-конкурс, посветена на Ненко Токмакчиев

Място: НЧ „Просвета 1888”    

6.09.2020 г. /събота/

18.00 ч. – „ ЗЛАТОРОЖЕЦЪТ ЯВОРОВ” –  Юбилейна литературна вечер по случай 100 години от издаването на сп. „Златорог”, с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова   и проф. Веселин Методиев.  Представяне на библиофилското издание с  фототипно възпроизведената първа книжка на „Златорог” от 1920 г.

Обявяване на резултатите от Националните конкурси за поезия  „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” и рецитал – конкурса  по творби на Яворов.

Място: ГХГ „Дечко Стоев“

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email