“Записки по едно предателство” ще закрие “София филм фест на брега”

Най-новият филм на режисьора Георги Дюлгеров „Записки по едно предателство“ ще закрие тазгодишното издание на София филм фест „На брега“ на 7 април. Сценарият е базиран на “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, а лентата разказва за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно.

Оператор на филма е Веселин Христов, а музиката е на Мира Искърова. В главните роли са Пламен Димов, който играе Георги Бенковски, Иван Николов в ролята на Захари Стоянов и Ивайло Христов в ролята на дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил (Цветан Алексиев), Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, изигран от Джордж Арабаджийски.

„На брега“ ще започне на  30 март и за трета година прожекциите ще бъдат в Културния дом на нефтохимика. Над 20 игрални филма влизат в конкурсната програма и ще се борят за една от двете статуетки “Сребриста чайка” – Голямата награда на журито с председател проф. Георги Дюлгеров и Наградата на публиката, която оценява филмите по шестобалната система.

В афиша на фестивала ще влязат 13 късометражни филма, които ще бъдат оценени от младежко жури, предвидена е съпътстваща културна програма. За пета поредна година в рамките на фестивала ще се проведе Киноклас Бургас. Ръководител е режисьорът Надежда Косева, тази година темата е „Един ден на…“  “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас, спонсори и приятели.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email